+387 61 140 222 info@drbalic.ba

NIFTY je neinvazivan prenatalni test (NIPT, engl. NonInvasive Prenatal Test) koji služi za otkrivanje Downovog sindroma i drugih kromosomskih poremećaja koji su posljedica viška ili nedostatka kromosoma, tj. genetskih informacija u bebinoj DNK. Test NIFTY može napraviti svaka trudnica već od 10. tjedna trudnoće. Za analizu je potrebna samo 1 epruveta uzorka krvi trudnice, a rezultate testa dobit ćete u roku od 10 radnih dana.

NIFTY ima veliku tačnost za razliku od standardnih testova, također za razliku od nekih invazivnih postupaka kao što je npr. amniocenteza, NIFTY testom nemate rezik od spontanog pobačaja i u potpunosti je siguran kako za trudnicu tako i za bebu.

Širom svijeta do danas je napravljeno više od 3 miliona NIFTY testova

NIFTY otkriva tri najčešća poremećaja koji su posljedica trisomije hromosoma: Downom sindrom, Edwardsov sindrom i Pataunov sindrom. Istraživanja za validaciju testa, uključujući i najveće na svijetu istraživanje o primjeni NIPT-testova u kliničkoj praksi u kojoj je sudjelovalo skoro 147.000 žena, pokazala su da je tačnost otkrivanja ovih trisomija veća od 99 %.

Ovaj test također otkriva i neke druge hromosomske poremećaje, poput poremećaja trisomija hromosoma 9, 16, 22, kao i 60 različitih sidroma hromosomskih delecija i duplikacije. NIFTY test Vam može otkriti i spol Vaše bebe ukoliko to želite.

Veoma je važno da se konsultujete sa svojim ginekologom prije nego što napravite bilo kakav genetski test, kako biste bili sigurni da u potpunosti razumijete svojstva prednosti i ograničenja testa, kao i poremećaje koji se testiraju.

 

Zakažite termin

Poziv

Lokacija

c

Usluge

Novosti

Facebook