Pravna pitanja

Za vantjelesnu oplodnju nije neophodno biti u braku s partnerom. U postupak mogu ući i vanbračni partneri. Bilo da su u pitanju bračni ili vanbračni partneri obavezan je pismeni pristanak oba partnera (muškarca i žene).

IVF postupak može se sprovoditi do 49. godine žene. Naravno, ukoliko ste se odlučili za postupak, isti je najbolje započeti što ranije jer je starosna dob važan faktor za uspješan ishod vantjelesne oplodnje.

Prije prve posjete

IVF Centar “Balić” je regionalni lider u liječenju neplodnosti. Naš rad prepoznat je i izvan granica Bosne i Hercegovine. Rezultat uspješnog dugogodišnjeg rada su stotine zadovoljnih klijenata. Nudimo vrhunski tretman, bez skrivenih troškova, bez čekanja, uz najsavremeniju opremu koja je trenutno dostupna u svijetu. Postižemo visoku stopu uspješnosti. Naše osoblje čine stručnjaci iz oblasti liječenja neplodnosti, profesori ginekologije i akušerstva, senior klinički embriolog te iskusni tim medicinskih sestara. Svakom pacijentu pristupamo individualno sa zajedničkim ciljem ostvarenja trudnoće.

Preporuka vašeg ljekara za specijalističku konsultaciju u našoj klinici nije neophodna. Dovoljno je da ponesete sve nalaze i pretrage koje ste ranije obavili te podatke o ranijim liječenjima ukoliko ih je bilo. Ukoliko nije, ne brinite se jer sve potrebne pretrage možete obaviti i u našoj klinici.

Posjeta centru za vantjelesnu oplodnju preporučuje se parovima koji ne uspjevaju začeti nakon barem godinu dana nezaštičenih spolnih odnosa. Prvo je neophodno utvrditi uzrok neplodnosti a zatim se pristupa različitim metodama liječenja. Ponekad se uzrok može izliječiti i bez vantjelesne oplodnje.

IVF (in vitro fertilisation – in vitro fertlizacija) je metoda vantjelesne oplodnje pri kojoj u “epruveti” dolazi do oplodnje ženske jajne ćelije spermatozoidima muškarca. Za vantjelesnu oplodnju mogu se upotrijebiti vlastite jajne ćelije i spermatozoidi, kao i donirane jajne ćelije i spermatozoidi.

Trajanje cijelog IVF postupka zavisi od vrste odabranog tretmana. U našoj klinici jedan postupak vantjelesne oplodnje traje otprilike tri sedmice.

Posjet centru za umjetnu oplodnju preporučujemo klijentima koji ne uspijevaju začeti nakon godinu dana redovnih nezaštićenih spolnih odnosa. Prije samog IVF tretmana, pažljivo ćemo vas pregledati kako bismo utvrdili uzrok neplodnosti. Ponekad se uzrok problema može ukloniti bez potrebe za izvantjelesnom oplodnjom.

Uzroci neplodnosti

PCOS je skraćenica za sindrom policističnih jajnika. To je jedan od najčeščih uzroka ženske neplodnosti. Obično se javlja i otkriva kod žena mlađih od 30 godina. Karakteriše se neredovnim menstruacijama, menstrualnim ciklusima dužim od 40 dana, prekomjernom tjelesnom težinom, pojačanom dlakavošću tijela i lica, opadanjem kose, masnom kožom, hormonskim disbalansom.Kod žena koje boluju od ovog sindroma jajne ćelije se ne oslobađaju iz jajnika i zbog toga ne dolazi do njihove oplodnje.

Endometrioza je jedno od najčešćih ginekoloških oboljenja žena u reproduktivnoj dobi. Praćena je jakim mensturalnim bolovima, bolovima u donjem dijelu stomaka i pojavom krvi u urinu. Karakteriše se pojavom ćelija sluznice maternice (endometrija) izvan maternice, na neuobičajenim mjestima kao npr. na jajniku.

– Ovarijalni faktor – nepravilna funkcija jajnika (PCOS)
– Tubarni faktor – Neprohodni ili nedostajući jajovodi
– Endometrioza
– Imunološki i genetski uzroci
– Socijalni faktori – starosna dob, stres, pušenje, konzumiranje alkohola, nedostatak sna
Na plodnost muškarca negativno utiče niz faktora. Neki od njih su pušenje, konzumiranje većih količina alkohola, povećana temperatura u području genitalija ( nošenje tijesne odjeće, držanje laptopa u krilu, dugotrajno sjedenje u vozilu,…) ili stres.

Od zdravstvenih razloga tu spadaju:
– Nedovoljan razvoj testisa
– Nedovoljno kvalitetan ejakulat  (mali broj spermatozoida ili nepostojanje spermatozoida u ejakulatu)
– Prostatitis

Osnovna pretraga za utvrđivanje muške neplodnosti je spermiogram – analiza sjemena kojom se utvrđuje broj i kvalitet spermatozoida. Rezultat spermiograma smatra se normalnim ako u njemu ima minimalno 15 miliona spermatozoida/ml, ako ih je barem 40% pokretno i ako volumen ejakulata nije manji od 1.5 ml.

Prehrana ima važnu ulogu i u procesu začeća ali i poslije u trudnoći. Vrlo je važno osigurati dovoljan unos mikronutrijenata što je ponekad teško osigurati samo prehranom pa se može dodati suplementacija u obliku dodataka prehrani. To su folna kiselina, probiotici, vitamin D, te preparati željeza po potrebi.

Vantjelesna oplodnja

Mnogo je faktora koji utiču na uspjeh IVF postupka. Neki od njih su kvaliteta oocita (jajnih ćelija), broj i kvaliteta spermatozoida, hormonski status, starosna dob, postojanje određenih urođenih oboljenja te vanjski faktori. Često nije moguće tačno utvrditi zašto nije došlo do trudnoće. Međutim, postoje metode liječenja koje se mogu primjeniti kako bi se šanse za trudnoću u idućem postupku povećale.

Nakon IVF postupka, rizik od vanmaterične trudnoće je oko 2%. Rizik je veći kod žena sa oštećenim jajovodima (npr. nakon upala).

Uzimanje jajnih ćelija se u našoj klinici izvodi u kratkotrajnoj opštoj anesteziji u trajanju od 15-30 minuta. Period koji ćete provesti u snu ovisi o broju punktiranih folikula i rijetko prelazi 15 minuta. Nakon punkcije i buđenja potrebno je odležati još sat vremena dok se sasvim ne razbudite. Pospanost i slabost, te osjećaj mučnine vrlo brzo prestaju. Nakon toga možete ići kući, ali uvijek preporučujemo da to uradite u pratnji druge osobe jer nakon opšte anestezije ne smijete upravljati vozilom.

Rizici povezani sa vantjelesnom oplodnjom su minimalni. Jedna od komplikacija koja se rijetko javlja kao posljedica stimulacije ovulacije lijekovima jeste hiperstimulacija. Tada dolazi do uvećanja jajnika te se može javiti bol u donjem dijelu stomaka, mučnina, slabost i nagon na povraćanje. Obično se ovo stanje sponatno povlači nakon nekoliko dana. Ostali rizici povezani sa trudnoćom nakon vantjelesne oplodnje isti su kao i rizici nakon prirodne trudnoće (sponatni pobačaj, prijevremeni porod, itd.)

IVF i IUI su metode potpomognute reprodukcije. IUI – inseminacija je metoda potpomognute reprodukcije koja ne zahtjeva uzimanje jajnih ćelija žene. Metoda se izvodi tako što se izdvojeni spermatozoidi putem specijalizovanog katetera uvode direktno u maternicu. S obzirom na to šanse za oplodnju su nešto veće nego kod spontanog spolnog odnosa.

S druge strane, IVF – vantjelesna oplodnja je metoda potpomognute reprodukcije kod koje se oplodnja jajne ćelije događa izvan tijela žene. Nakon oplodnje, specijalizovanim kateterima vrši se transfer embrija u unutrašnjost maternice.

Idealna debljina endometrija (sluznice maternice) je 7-10 mm. U postupku vantjelesne oplodnje te vrijednosti postižu se primjenom visokih doza lijekova za stimulaciju, međutim kod nekih žena se ni u tim slučajevima ne mogu postići željene vrijednosti. Ali to ne znači da šansa za trudnoću ne postoji. I endometrij debljine 7-8 mm daje visoku šansu da prihvati embrion.

Lijekovi za stimulaciju se obično daju potkožno ili intramuskularno tankom iglom. To su lijekovi koji sadrže hormon FSH (folikulo stimulirajući hormon) koji potiče jajnike da proizvode više jajnih ćelija sposobnih za oplodnju. Lijekovi koji se daju potkožno pripremljeni su tako da ih pacijentice mogu davati same sebi. A ako se radi o lijekovima koji se daju intramuskularno, potrebno je znati da vam u tom slučaju treba stručna pomoć kod davanja. Lijekove možete kupiti i u našoj klinici.

Starosna dob je za plodnost žene vrlo bitna. Plodnost žene počinje blago opadati nakon 30-te godine, a nakon navršenih 35 godina života plodnost ubrzano opada. Jedan od razloga je smanjivanje kvalitete jajnih ćelija.

Prvim danom ciklusa smatra se prvi dan menstrualnog krvarenja. Ako počnete krvariti nakon 18h, računajte kao prvi dan tek sljedeći dan.

Nakon embriotransfera, prvih nekoliko dana ograničite intenzivne aktivnosti. To ne znači da morate ležati, već da se fizički suviše ne opterećujete. Čitajte, šetajte, gledajte televiziju. Ne kupajte se u kadi, upotrebljavajte tuš, ne stavljajte tampone, uzdržavajte se od seksualnih odnosa do testa na trudnoću. RTG snimanje se zabranjuje, a odlaske zubaru bi, po mogućnosti, trebalo odgoditi do testa na trudnoću. Ne radite ništa što vam pričinjava nezadovoljstvo i pravi nelagodu.

Test na trudnoću nakon IVF postupka radi se najranije 12. – 14. dan od dana embriotransfera. Pouzdanije od testa na trudnoću iz urina je uraditi određivanje beta horionskog gonadotropina (beta HCG) iz krvi. Pozitivan test znači potvrdu trudnoće. Obično nakon 7 dana radi se ultrazvučni pregled gdje treba da uočimo trudnoću u maternici koja se očituje malom crnom tačkom u sredini maternice.

Razmak između pojedinačnih IVF postupaka ovisi o vrsti primijenjenog liječenja i intenzitetu hormonske stimulacije. Obično preporučujemo razmak od 2 do 3 mjeseca.

Praksa je da se u maternicu vraća jedan ili dva embriona, maksimalno tri, s tim da se teži ka vraćanju jednog embriona, a da se ostali zamrzavaju. Ako imamo više embriona dobrog kvaliteta, možemo sačekati do petog dana (kultivacija do blastociste), i u tom slučaju vraćamo jedan a ostale zamrzavamo. Vraćanje više embriona ne povećava značajno šanse za trudnoću, ali povećava šanse za višeplodnu trudnoću koja se teže iznosi i češće završava spontanim pobačajem i prijevremenim porođajem.

Ako žena nema jajovode, za nju je rješenje upravo IVF postupak u kojem se koriste njene jajne ćelije. Ukoliko žena pak nema jajnike, jedini način za uspješan IVF postupak je terapija sa doniranim jajnim ćelijama.

U toku IVF postupka i stimulacije lijekovima mogu se pojaviti nešto izraženiji bolovi u predjelu stomaka zbog povećanog volumena jajnika. Sama punkcija nije bolna jer se vrši u opštoj anesteziji.

Imate dodatno pitanje?

Pozovite nas na 061 140 222

ili putem Vibera