Razlozi zbog kojih žene ne ostaju trudne mogu biti višestruki te je zbog toga potrebno obaviti više različitih pregleda i pretraga. Naši doktori sa višegodišnjem iskustvom će vam pomoći da što prije dođete do rješenja vašeg problema i dobijete bebu.

Anamneza
Na početku treba da se upoznamo s vama ne samo na preboljele bolesti, operacije, alergije, nasljedne bolesti nego i o vašim životnima navikama, vašem zanimanju pa čak i hobiju što nam može pomoći na tom put ka rasvjetljvanju uzroka neplodnost a time i izboru optimalne metode liječenja. Važno nam je znati sve o vašim menstrualnim ciklusima, ranoj trudnoći i njihovom ishodu. Tu naravno ne zaboravljamo pitati da li žive zajedno i kako često imaju seksualne odnose jer se pokazalo da sve više parova živi razdvojeno, da jedno ili oboje imaju poslovne obaveze koje su povezane sa dužim ili kraćim putovanjiima. Bilo je slučajeva gdje smo već na ovom nivou pronašli problem i riješili ga.

Opšti, ginekološki i ultrazvučni pregled
Opšti pregled podrazumijeva pogled na ženu na njenu visinu, težinu, izgled, eventulano maljavost ruku, lica i tijela i visinu krvnog pritiska. Taj dio pregleda pacijentice i ne primjete ali oku iskusnog doktora itekako puno govore.

Ginekološki pregled podrazumijeva tzv. klinički pregled pod ekarterima tj. pregled  vagine i grliča materice, te pregled rukama ginekologa (bimanuelni pregled). Taj dio pregleda može biti malo neugodan ali relativno kratko traje a daje nam važne informacije o izgledu, veličini, konzistenciji i osjetljivosti unutrašnjih genitalnih organa koji takođe mogu biti uzrok neplodnosti. 

Ultrazvučni pregled je po mnogima i najvažniji jer se na taj način mogi dobiti važne informacije koje nam mogu ukazati na eventualne uzroke neplodnosti. Veliki je broj mogućih nepravilnosti i poremećaja koji se na ovaj način mogu otkriti ali za to pored znanja, iskustva i vještine doktora važna je i adekvatna primjena svih tehnologija koje vrhunski 3Dd/4D ultrazvučni uređaji nude. To su kolor dopler, power dopler, VCI, Vocal, rendering, koji nam danas omogućuju otkrivanje različitih oblika materice, mioma i njihovog odnos prema materištu, polipa na sliznici materice, pregrada materišta i prokrvljenost materice. Kod pregleda jajnika i jaovoda koriste nam specijalne tehnike sonoAVC, VOCAL i inversion mod koje nam pružaju veoma pouzdan uvid o tzv. ovarijalnoj rezervi, te rješavanje dileme da li se radi o cističnim jajnicima ili su to u stvari prošireni i neprohodni jajovodi. 

Biohemijske i hormonske pretrage
Biohemijske pretrage podarzumijevaju slijedeće analize: KS, šećer u krvi, urea, kreatinin, bilirubin, transaminaze i bilirubin a hormonske: FSH, LH, PRL, estradiol, progesteron, testosteron i Anti-Müllerov hormon. Uz ove pretrage redovito idu TSH, T3 i T4 na osnovu kojih procjenjujemo rad štitne žlijezde koji u nekim situacijama mogu biti od presudne važnosti. Hormonske pretrage je važno određivati u prvim danima menstruacije. 
Ženski hormoni utječu na sposobnost jajnika da proizvode kvalitetne jajne stanice.

Ispitivanje prohodnosti jajovoda
Ako su jajovodi neprohodni, prirodno začeće nije moguće, te je od presudne važnosti to znati na samom početku ispitivanja neplodnosti kod žene zahvaljujući kome ćemo imati jasne smjernice kad je u pitanju dalji tretman. 
Naime, ako su jajovodi prohodni onda je trudnoća prirodnim putem moguća a time i metode koje to podrazumijevaju kao što stimulacija ovulacije, ciljani odnosi i inseminacija. S druge strane jedino rješenje kod žena sa  jajovodima koji nisu prohodni je vantjelesna oplodnja, gdje se embrij prenosi direktno u maternicu. Iz tog je razloga ispitivanje prohodnosti jajovoda jedan od osnovnih pregleda kod žena koje ne mogu zatrudnjeti.
Više o ispitivanju prohodnosti jajovoda

Histeroskopija
Histeroskopija je minimalno invazivna dijagnostička i operativna endoskopska metoda koja omogućuje detaljan pregled šupljine  maternice i izvođenje operativnih  zahvata unutar iste.
Izvodi se histeroskopom – endoskopskim instrumentom na koji je priključena video kamera. Kroz histeroskop se u maternicu ubacuje specijalna tečnost koja širi i razdvaja zidove maternice i tako pomaže boljoj vidljivosti unutrašnjih zidova materične šupljine.
Više o histeroskopiji

Genetsko testiranje
Genetsko testiranje preporučujemo posebno parovima kod kojih se u porodici pojavila neka nasljedna bolest. Međutim, genetsko testiranje može otkriti i moguće genetske predispozicije za neke poremećaje koji se dosad nisu manifestirali.
Slijedi pretraga krvi za određivanje kariotipa i ispitivanje kromosoma. Na temelju dobivenih rezultata, preporučit ćemo vam najprikladniji način liječenja.

Serološke pretrage
Ove pretrage nam daju informacije o prisustvu antitijela na neke virusne bolesti koje mogu imati negativan uticaj na postupak liječenja ili na eventualnu trudnoću. To su testovi na 4 poznate virusne bolesti: TORCH (Toxoplazma, Rubeola, Citomegalovirus i Herpes), HIV i Hepatitis. Testovi se provode na uzorku krvi, tako da je to rutinski medicinski postupak.