Histeroskopija je dijagnostička i operativna procedura kojom posmatramo šupljinu maternice, u isto vrijeme dijagnosticiramo abnormalnosti koje mogu biti povezane sa uzrokom neplodnosti. Smatra se nezaobilaznom dijagnostičkom metodom u pripremi pacijenata za postupke vantjelesne oplodnje.

Izvodi se histeroskopom – endoskopskim instrumentom na koji je priključena video kamera. Kroz histeroskop se u maternicu ubacuje specijalna tečnost koja širi i razdvaja zidove maternice i tako pomaže boljoj vidljivost unutrašnjih zidova materične šupljine.

Kada se izvodi histeroskopija?

Histeroskopija se izvodi kod:
– ispitivanja uzroka neplodnosti
– pripreme za postupke vantjelesne oplodnje
– dijagnostike i liječenja anomalija materice,
– dijagnostike i uklanjanja polipa i mioma
– dijagnostike i liječenja priraslica u šupljini materice
– ispitivanja uzroka ponavljanih pobačaja
– ispitivanje uzroka ponavljanih neuspjelih postupaka vantjelesne oplodnje
– ispitivanja uzroka nepravilnih, obilnih i/ili produženih, te drugih vaginalnih krvarenja
– uklanjanja uraslog intrauterinog uloška.

Kako se izvodi histeroskopija?
Histeroskopija je minimalno invazivna dijagnostička i operativna metoda a ulazak u materičnu šupljinu vrši kroz prirodne otvore (vaginu i kanal grlića materice) sa kamerom promjera samo 3mm. Histeroskopski se pregled obavlja u prvoj fazi ciklusa ili uz pripremu sa kontracepcijskim pilulama jer je tada sluznica materice najtanja pa je vidljivost promjena na zidovima materice najbolja.

Histeroskopija se može izvoditi kao dijagnostička i operativna procedura!

Dijagnostička histeroskopija se izvodi histeroskopom debljine 3 mm što je dovoljno za atraumatski ulazak u materište i pregled unutrašnjih zidova i ušća jajovoda. U toku dijagnostičke histeroskopije moze se uzeti i uzeti uzorak sluznice materice za bakteriološku ili patohistološku analizu.

Operativna histeroskopija se izvodi u svrhu uklanjanja različitih patoloških promjena (polipi, miomi, anomalije, priraslice ) ili uklanjanja stranog tijela. U tom slučaju kanal grlića maternice je potrebno proširiti i do 9mm kako bi se u matericu mogli uvesti različiti instrumenti kojima će se evakuisati patološke promjene.

Svi histeroskopski zahvati (i dijagnostički i operativni) se rade isključivo u kratkotrajnoj anesteziji jer je to prijatnije za pacijentice. Osim toga, najveći broj ovih zahvata završava operativnim tretmanom, pa se nakon završene dijagnostičke histeroskopije jednostavno prelazi u operativnu.

Priprema za histeroskopiju
Iako se radi o minimalno invazivnom operativnom zahvatu pripreme su neophodne sa ciljem izbjegavanja svih eventualnih komplikacija.
Prije svega, potrebno je da pacijentica uradi: PA-PA test, osnovne laboratorijske nalaze (KS, SE, ŠUK, urea, kreatinin,) i briseve grlića i vagine na bakterije.
U slučajevima, da se radi pacijentici koja ima neka druga oboljenja (dijabetes, visok pritisak, gojaznost, proširene vene i sl.) potreban je i pregled interniste i anesteziologa.
U međuvremenu je važno da pacijentica počne koristiti hormonsku kontracepciju (Microgynon ili Logest) od 2-5. dana menzesa kako bi se planirani operativni zahvat mogao izvesti tokom cijelog ciklusa.

Oporavak
Pacijentica se najčešće otpušta nakon par sati, mada je u izvjesnim situacijama ipak potreban jednodnevni boravak u bolnici. Oporavak je vrlo brz, te se povratak redovnim aktivnostima može planirati već za nekoliko dana. Moguć je osjećaj bolova koji podsjećaju na menstrualne, te sukrvav iscjedak koji prestaje za par dana. Kontrolni pregled se vrši nakon 10-14 dana ili ranije po dogovoru sa operatorom uz korištenje terapije (antibiotici, kontra-ceptivne tablete i dr.)

Napomena
U PZU Zavod za humanu reprodukciju “Dr Balić” histeroskopija se izvodi rutinski kao dijagnostička i operativna procedura duže od 15 godina. Izvodi se po principu “vidi i otkloni ”što bi značilo da se dijagnostička i operativna histeroskopija izvode u istom aktu tj. da se po potrebi dijagnostička se nastavlja u operativnu histerokopiju. U okviru histeroskopije može se uraditi i ispitvanje prohodnosti jajovoda.

Prednosti ovakvog pristupa su slijedeće:
– u jednom aktu se izvode i dijagnostička i operativna histeroskopija, te ispitivanje prohodnosti jajovoda
– jedna priprema pacijenta za sve zahvate
– efikasnost u dijagnostici i tretmanu neplodnosti
– skraćuje vrijeme potrebno od dijagnoze do početka liječenja neplodnosti
– skraćuje vrijeme oporavka pacijentice
– skraćuje dužinu liječenja neplodnosti
– povećava stopu trudnoća i porođaja nakon postupaka vantjelesne oplodnje

Svi operativni zahvati se izvode u operacionim salama koje su opremljene savremenom opremom potrebnom za njihovo izvođenje, sa bolničkim sobama i 24-ero časovnim nadzorom. U okviru bolnice je i hotel, restoran, kafe i parking.
Hirurški tim čini iskusna ekipa ginekologa i anesteziologa i sestara na čijem je čelu prof. dr Devleta Balić.