+387 61 140 222 info@drbalic.ba

Prof. dr. Devleta Balić, prof. dr. Adem Balić; PZU Zavod za humanu reprodukciiju „Dr Balić“, Tuzla

Histeroskopija je minimalno invazivna dijagnostička i operativna endoskopska metoda koja omogućuje detaljan pregled šupljine  maternice i izvođenje operativnih  zahvata unutar iste.
Izvodi se histeroskopom – endoskopskim instrumentom na koji je priključena video kamera. Kroz histeroskop se u maternicu ubacuje specijalna tečnost koja širi i razdvaja zidove maternice i tako pomaže boljoj vidljivost unutrašnjih zidova materične šupljine.

Kada se izvodi histeroskopija?

Histeroskopija se izvodi  kod:

 • ispitivanja razloga neplodnosti,
 • pripreme za postupke vantjelesne oplodnje
 • dijagnostike i liječenja anomalija maternice,
 • dijagnostike i uklanjanja polipa,
 • dijagnostike i uklanjanja mioma
 • dijagnostike i liječenja priraslica u šupljini materice
 • ispitivanja razloga ponavljanih pobačaja
 • ispitivanje razloga ponavljanih neuspjelih postupaka vantjelesne oplodnje
 • ispitivanja razloga nepravilnih, obilnih i/ili produženih, te nerazjašnjenih menstrualnih krvarenja
 • uklanjanja uraslog intrauterinog uloška,
 • evaluacije različitih vrsta anomalija genitalnih organa žene

Kako se izvodi histeroskopija?

Histeroskopija je minimalno invazivna dijagnostička i operativna metoda jer se ulazak u materičnu šupljinu vrši kroz prirodne otvore (vaginu i kanal grlića materice) sa kamerom promjera samo 3mm.  Histeroskopski se pregled obavlja  u prvoj fazi ciklusa ili uz pripremu sa kontracepcijskim pilulama jer je tada sluznica materice  najtanja pa je vidljivost promjena na zidovima materice najbolja.

Histeroskopija se može izvoditi kao dijagnostička i operativna procedura!

 • Dijagnostička histeroskopija se izvodi histeroskopom debljine samo 2,9mm što je dovoljno za atraumatski ulazak u materište i pregled unutrašnjih zidova i ušća jajovoda.U toku dijagnostičke histeroskopije moze se uzeti i uzeti uzorak sluznice materice za bakteriološku ili patohistoločku analizu.
 •  Terapijska ili operativna histeroskopijase izvodi u svrhu uklanjanja različitih patoloških promjena (polipi, miomi, anomalije, priraslice ) ili uklanjanja stranog tijela (npr. zaglavljenog intrauterinog uloška –„spirale“). U tom slučaju kanal grlića maternice je potrebno proširiti i do 9 mm kako bi se u matericu mogli uvesti različiti instrumenti kojima će se evakuisati patološke promjene.

Svi histeroskopski zahvati (i dijagnostički i operativni) se rade isključivo kratkotrajnoj anesteziji jer je to prijatnije za pacijentice. Osim toga, najveći broj ovih zahvata završava operativnim tretmanom, pa se nakon završene dijagnostičke histeroskopije jednostavno prelazi u operativnu.
Pacijentica se najčešće otpušta nakon par sati, mada je u izvjesnim situacijama ipak potreban jednodnevni boravak u bolnici.

Priprema za histeroskopiju

Iako se radi i minimalno invazivnom operativnom zahvatu pripreme su neophodne sa ciljem izbjegavanja svih eventualnih komplikacija.

Prije svega, potrebno je da pacijentica uradi: PA-PA test, osnovne laboratorijske nalaze (KS, SE, ŠUK, urea, kreatinin, bilirubin, transaminaze) i briseve grlića i vagine na bakterije.

U slučajevima, da se radi pacijentici koja ima neka druga oboljenja (dijabetes, visok pritisak, gojaznost, proširene vene i sl.) potreban je i pregled interniste i anesteziologa.

U međuvremenu je važno da pacijentica počne koristiti hormonsku kombinovanu kontracepciju (Microgynon ili Logest) od. 2 dana menzesa kako bi se planirani operativni zahvat mogao izvesti a da se ne čeka nova menstruacija.

Oporavak

Imajući u vidu da se radi o minimalno invazivnom zahvatu oporavak je vrlo brz  te se povratak redovnim aktivnostima može planirati već nakon nekoliko dana.
Moguć je osjećaj bolova koji podsjećaju na menstrualne bolove, te sukrvav iscjedak koji prestaje za par dana.
Kontrolni pregled se vrši nakon naredne menstruacije ili ranije po dogovoru sa operatorom uz koristenje terapije (antibiotici, kontraceptivna tableta i dr.)

Napomena

U PZU Zavod za humanu reprodukciju “Dr Balić” histeroskopija se izvodi rutinski kao dijagnostička i operativna procedura duže od 15 godina. Izvodi se po principu “vidi i otkloni ”što bi značilo da se dijagnostička i operativna histeroskopija izvode u istom aktu tj.  da se popotrebi dijagnostička se nastavlja u operativnu histerokopiju. U okviru histeroskopije po potrebi se može uraditi i ispitvanje prohodnosti jajovoda.

Prednosti ovakvog pristupa su slijedeće:

 • u jednom aktu se izvodi dijagnostička, operativna histeroskopija i ispitivanje prohodnosti jajovoda
 • jedna priprema pacijenta za sve zahvate
 • efikasnost u dijagnostici i tretmanu neplodnosti
 • skraćuje vrijeme potrebno od dijagnoze do početka liječenja neplodnosti
 • skraćuje vrijeme oporavka pacijentice
 • skraćuje dužinu liječenja neplodnosti
 • povećava stopu trudnoća i porođaja nakon postupaka vantjelesne oplodnje

Svi operativni zahvati se izvode u operacionim  salama koje su opremljenje kompletno opremom potrebnom za njihovo izvođenje, sa bolničkim sobama i 24-ero časovnim nadzorom.

U okviru bolnice je i hotel, restoran, kafe i parking pod video nadzorom.

Hirurški tim čini iskusna ekipa ginekologa i anesteziologa i sestara na čelu sa prof. dr. Devletom Balić, spec. ginekologije i akušerstva i subspecijalista humane reprodukcije

Histeroskopija – cijena zahvata

Poziv

Lokacija

c

Usluge

Novosti

Facebook