Dojke su parni organi građen od žlijezdanog tkiva s nizom izvodnih kanala, te od masnog tkiva, veziva i ligamenata, individualno prisutnih u različitim omjerima. Dakle, riječ je o strukturama koje uvijek stvaraju različite, veće ili manje, tvrđe ili mekše kvržice. Žljezdane strukture su jako su ovisne o hormonskom statusu te mijenjaju svoju veličinu i konzistenciju tokom menstrualnog ciklusa (ili uz nadomjesnu hormonalnu terapiju), pa su kod većine žena puno istaknutije uoči menstruacije. Kvržice se, dakle, mijenjaju ovisno o promjenama u nivou seksualnih hormona. Zato je neobično važno da se pregled uvijek provodi u istoj fazi ciklusa, pred kraj ili neposredno poslije menstruacije, to jest u fazi kada se dojke opuste. Kod nekih je žena to je već treći dan ciklusa, kod drugih sedmi ili osmi. Ni kod iste žene to ne mora uvijek biti u istom danu ciklusa.

Bit pregleda dojke je prepoznati i osjetiti normalnu strukturu dojke i razlikovati je od patološke što uvijek i nije lako.

Inspekcija – Prvo treba dobro pogledati dojke – izgled kože i bradavica, pomičnost dojki pri podizanju obiju ruku, posebno pomičnost i izgled kože kada pojedinu dojku pomičemo u raznim pravcima. Kod pregleda desne dojke desna je ruka podignuta iznad glave, a lijeva spuštena. Pomicanjem donjih dijelove desne dojke u raznim smjerovima prati se hoće li se bilo gdje na koži pokazati nekakva promjena, postoji li nešto što povlači ili gura dojku ili kožu i napinje li se koža iynad te promjene ako ista postoji. Ponovi se cijela radnja s lijevom dojkom.

Palpacija – je drugi je dio pregleda dojki koji se može vršiti i sjedeći i ležeći ali to nema posebnog uticaja na kvalitet pregleda. Osnovno je pravilo da se tkivo dojke pipa sa dva ili još bolje tri prsta kako bi se povećala površina palpacije te izbjegla mogućnost da male kvržice “pobjegnu” između raširenih prstiju. Iznimno je važno maksimalno poboljšati kontakt između prstiju i kože na dojci, pa se u tu svrhu uzima gel! Druga ruka je s donje strane i pridržava dojku kako bi se postigao što bolji trodimenzionalni osjet u dubini dojke i bolje ocijenila tvrdoća i pomičnost pojedinih kvržica. U jagodicama prstiju najbolje su razvijena osjetilna tijela, pa strukture položene između jagodica dvije ruke najbolje pipamo. Nakon pregleda desne dojke sve ovo se ponovi sa lijevom.

Pregled se nastoji poboljšati tako što se dojka uobičajeno dijeli na četvrtine (kvadrante) vukući okomice kroz bradavicu, pa tako razlikujemo gornji unutarnji, gornji vanjski, donji unutarnji i donji vanjski kvadrant. Žljezdani kanali iz svih dijelova dojke usmjereni su prema bradavici, dakle međusobno su postavljeni u različitim smjerovima, a žljezdani režnjevi postavljeni su oko tih kanala. Zato jedan smjer nikako nije dovoljan da bi ovako različito raspoređene strukture dobro opipali, osjetili i zapamtili njihov trodimenzionalni raspored. Upravo je to razlog zašto se svaki dio dojke mora pipati iz najmanje dva, a još bolje iz što više smjerova kao bi svaka struktura došla pod prste iz što više smjerova.

Pregled limfnih čvorova – Najveći dio limfe otječe u pazušne jame, ali gornji unutarnji kvadrant drenira se dijelom iza prsne kosti, a dijelom u trokut iznad gornjeg ruba ključne kosti, vrata i ramena (supraklavikularno). Stoga pregled limfnih čvorova mora obuhvatiti pazušnu i supraklavikularnu jamu.

Iscjedak iz dojki – Pojava iscjetka moguć je znak ozbiljnih bolesti dojke. Kada je spontan, obostran i mliječan, najčešće je znak hormonalnih poremećaja. Ali, u to se ne treba pouzdati, nego svaku pojavu iscjetka signalizirati liječniku kako bi se napravila osnovna obrada. U sklopu samopregleda treba povremeno, svakih nekoliko mjeseci, provjeriti postoji li iscjedak. Pritom je potpuno krivo stiskati samo bradavice (žene koje su dulje dojile i imaju veće bradavice često mogu istisnuti minimalnu količinu tekućine zaostale u širim mliječnim kanalima). Potrebno je dva do tri puta stisnuti cijelu dojku pokretima kao kod izdajanja mlijeka,. U slučaju pojave iscjetka odmah se obratiti liječniku.

Svaka žena bi trebala znati ovakav pregled uraditi i sama, barem jednom mjesečno. Odlaskom na pregled kod doktora ovladaćete ovom vještinom gledajući upravo kako to doktor izvodi a naravno da ga možete i pitati ukoliko imate nekih nejasnoća.