Kriokauterizacija polnih bradavica

Kriokauterizacija predstavlja modernu medicinsku proceduru koja se koristi u tretmanu različitih kožnih oboljenja, uključujući i polne bradavice. Polne bradavice, koje su najčešće izazvane određenim sojevima Humanog Papiloma Virus (HPV), pa je potrebno i urdti bris grlić na HPV. Bradavice mogu biti pojedinačne ili u skupinama na regiji oko ulaza u vaginu i oko anusa rijetko u vagini.

Šta je kriokauterizacija?
Kriokauterizacija je postupak koji koristi temperaturu od -900 te na taj način vrši destrkciju i uništavanje izraslina na površini kože s tim da se dubina destrukcije može kontrolisati prema debljini bijelog prstena te na taj način spiječiti stvaranje ožiljaka. Procedura se ponavlja nekoliko puta u razmacima do 10 do 15 dana, jer se redovito dešava da izmeže dva tretmana dože do pojave novih koje nisu bile vidljive u vrijeme tretmana.

Prednosti Kriokauterizacije
Kriokauterizacija nudi nekoliko ključnih prednosti u tretmanu polnih bradavica:

  • Brzina i efikasnost: Procedura je relativno brza i može se izvesti u ambulantnim uslovima, bez potrebe za hospitalizacijom.
  • Minimalna nelagodnost: Iako se može osjetiti blaga nelagodnost ili peckanje tokom i neposredno nakon tretmana, većina pacijenata dobro podnosi proceduru.
  • Brz oporavak: Period oporavka nakon kriokauterizacije je obično kratak, s minimalnim oštećenjem okolnog zdravog tkiva.
  • Niska stopa recidiva: Dok je moguć povratak bradavica, kriokauterizacija često rezultira dugotrajnim uklanjanjem lezija.

Zaključak
Kriokauterizacija polnih bradavica je brz, efikasan i skoro bezbolan postupak koji u preko 90% pacijetnica trajno rješava pomenuti problem. Uprkos njegovoj efikasnosti, važno je napomenuti da HPV infekcija može biti i na grliću te je potrebno uraditi PAPA test i test na HPV infekciju i dalje postupiti prema dobivenim rerzultatima.