LETZ – loop ekscizija grlića

LETZ procedura je minimalno invazivna hirurška operacija koja koristi tanku, petlju od žice kroz koju prolazi električna struja s kojom se odstranjuje površni dio grlića u kome se nalaze abnormalne ćelije. LETZ predstavlja skraćenicu od Loop Excision od Transformation Zone a u našem jeziku se često koristi naziv loop ekscizija grlića.

Ovaj postupak je indiciran kod žena sa blažim stupnjevima patološkog PAPA testa (ASCUS, LGSIL, HGSIL, HPV pozitivnih, te kod ponavljanih i upornih cervikalnih i vaginalnih upala.

Kako se izvodi LETZ Procedura?
Procedura se obično izvodi u kratkotrajnoj opštoj anesteziji, što znači da je pacijentica uspavana tokom cijelog zahvata. Elektrohirurška petlja se koristi za precizno i minimalno uklanjanje površnog sloja grlića za koji se pretpostavlja da sadrži abnormalne ćelije. Električna struja se koristi i za zaustavljanje krvarenja a u konačnici i brzog zacjeljenja. Uklonjeno tkivo se zatim šalje na patohistološku analizu kako bi se utvrdilo postojanje abnormalnih ćelija ali da ih nije ostalo na grliću.

Prednosti LETZ procedure
Prednosti LETZ procedure se ogleda u njenoj preciznosti i minimalnom uklanjanju tkiva grlića čime se postiže efikasno uklanjanje sloja sa abnormalnim ćelija, uz maksimalno očuvanje zdravog tkiva što je važno za očuvanje funkcionalnosti grlića. Osim toga, što postupak ima visoku stopu uspješnosti u liječenju prekanceroznih stanja važno je istaći da je to ambulantna hirurška procedura koja ne zahtijeva ležanje bolnici i da pacijentica već idući dan može da se vrati svakodnevnim aktivnostima.

Nakon Procedura
Nakon LETZ procedure, pacijentice mogu očekivati blagu nelagodnost u dnu stomaka sličnu menstrualnim bolovima, te blag sukrvav iscjedak nekoliko dana poslije. Važno je napomenjuti da su odnosi zabranjeni 6 nedelja, kao i upotreba tampona, kupanja u kadi, bazenu, jezeru ili moru, drugim riječima dok ne dože do potpunog zacjeljenja rane.

Zaključak
LETZ procedura predstavlja značajan korak u prevenciji i tretmanu prekanceroznih stanja grlića maternice zahvaljujući svojoj preciznosti, efikasnosti i sposobnosti da obezbijedi brz oporavak s minimalnim komplikacijama.