Jutarnja muka
Terapija: Preporučuje se uzimanje šest manjih obroka na dan, te uzimanje suhe i manje tople hrane. Dobro se podnosi prepržen hljeb, kreker-keks i slične namirnice. Izbjegavati masna jela, jela sa jakim mirisima i mnogo začina kao i jela koje trudnica inače ne voli. Tečnost treba uzimati između obroka i u manjim količinama.

Gorušica
Gorušica ili kiselina se javlja krajem trudnoće jer dno materice dovodi do pomjeranja želuca i dvanaesnika.
Terapija: Od koristi je žvakanje žvakaće gume, topao čaj i promjena položaja. Od lijekova se mogu koristiti antacidi kao što su Gastal,i Al(OH)3.

Bol u krstima
Skoro sve trudnice u manjoj ili većoj mjeri pate u krstima. Najčešći uzroci su zamor i opterećenje kičme u zadnjem trimestru.
Terapija:
1. Poboljšanje držanja tj. položaj sa što više uvučenim trbuhom a isturenom karlicom.
2. Umjereno aktivne svakodnevne vježbe.
3. Nošenje cipela sa potpeticom srednje visine.
4. Tvrd ležaj.
5. Lokalna primjena toplote i lagana masaža dovode do opuštanja napetih leđnih mišića.
6. Trudnički steznik za podupiranje kičme može biti potreban trudnicama koje nisko nose.

Oticanje nogu
Pred kraj trudnoće noge mogu mogu primjetno oticati, naročito potkoljenice i to poslije dužeg sjedenja ili stojanja. Otok će po pravilu nestati ako se opružite i poduprete noge jastucima. Treba provjeriti da se ne unosi suviše soli u hrani, a duže sjedenje i stojanje treba izbjegavati.

Proširene vene
Proširene vene se javljaju kod trudnica zbog urođene ili stečeno slabosti zidova krvnih sudova, povećane venske staze u nogama zbog neaktivnosti, slabog mišićnog tonusa i gojaznosti. Iako je većina proširenih vena bez simptoma, sve su neprijatne, a mogu dosvesti do bolova u mišićima, oticanja nogu ali i do začepljenja vena i nekih ozbiljnih komplikacija.
Terapija:
1. Preporučuje se kretanje, odmaranje u ležećem položaju, podizanje iznad nivoa tijela, nošenje široke odjeće i kontrolisanje dobivanja na težini.
2. Pamučne elastične čarape. Trudnica leži ravno podižući jednu nogu u trajanju od nekoliko minuta da bi se ispraznile vene, zatim navući elastičnu čarapu uvijenu u rolnu počev od prstiju stopala naviše sa nogom još uvijek u uzdignutom položaju. Čarape treba da se nose sve vrijeme dok je trudnica na nogama. U težim slučajevima elastične čarape se mogu nositi i tokom spavanja.