• JAJA – 1-2 dnevno

  • MESO, PILETINA, RIBA – NAJMANJE 2 PORCIJE DNEVNO

  • MLIJEKO – 3 čaše dnevno (djelimično obrano)

  • SIR – 50g dnevno (mekani ili krem sirevi)

  • POVRĆE – 2 šolje “obojenog” kuhanog povrća ili 1 porcija salate

  • VOĆE – 2 čaše džusa od narandže, grejp-fruta ili paradajza dnevno ili jedna porcija svježeg voća

  • CEREALIJE – Jedna porcija dnevno

  • MASTI – 3 kockice putera dnevno

  • HLJEBOVI – Integralni- do 3 kriške dnevno

  • KROMPIR, TJESTENINA, RIŽA, ŠPAGETI, KOKICE, GRAH, GRAŠAK – Ne više od 1 do 11/2 supene kašike dnevno

  • USOLJENA I PRŽENA HRANA, SLATKIŠI – Vrlo malo ili nikako

  • TEČNOSTI – 6-8 čaša dnevno

Poželjno je uzimati najmanje 3 obroka dnevno, ali je bolje podijeliti to u 6 manjih obroka dnevno!