Screching: Inovativni pristup poboljšanju implantacije embriona

U svijetu savremene reproduktivne medicine, parovi koji se suočavaju s neplodnosti često traže efikasne metode koje bi im pomogle da ostvare svoj san o roditeljstvu. Jedan od relativno novijih, inovativnih pristupa u poboljšanju šansi za uspješnu implantaciju embriona u postupcima asistirane reprodukcije, jeste procedura poznata kao screching.

Šta je Screching?
Screching predstavlja medicinski postupak koji se sprovodi s ciljem poboljšanja endometrijske receptivnosti za implantaciju embriona. Procedura uključuje namjerno stvaranje malih ožiljaka na unutrašnjem sloju materice (endometrijum) putem blage traumatizacije. Cilj je indukovati procese popravke tkiva koji će potencijalno dovesti do poboljšane sposobnosti endometrijuma da prihvati i održi implantirani embrion.

Kako se izvodi Screching?
Screching se obično izvodi u drugoj fazi menstrualnog ciklusa, prije početka postupka vantjelesne oplodnje koristeći histeroskop ili specijalne instrumente za blagu abraziju površinskog sloja endometrija. Procedura se izvodi ambulantno, pod lokalnom ili kratkotrajnom opštom anestezijom, te je većinom bezbolna ili sa minimalnim nelagodnostima za pacijenticu.

Zašto se preporučuje Screching?
Studije su pokazale da screching može biti koristan za žene koje su imale neuspješne pokušaje IVF-a usled neobjašnjivih razloga ili kod kojih se sumnja na smanjenu receptivnost endometrija. Postupak može stimulisati lokalnu upalnu reakciju koja dovodi do oslobađanja faktora rasta i citokina, esencijalnih za reparaciju tkiva i formiranje novog, zdravijeg endometrijskog sloja sposobnijeg za implantaciju.

Benefiti i razmatranja
Iako screching može ponuditi nadu nekim parovima, važno je imati realna očekivanja i razumjeti da procedura ne garantuje uspjeh. Njena efikasnost može varirati od slučaja do slučaja, te je ključno da se o mogućnostima i potencijalnim rizicima detaljno razgovara sa specijalistom za reproduktivnu medicinu.

Zaključak
Screching predstavlja zanimljiv pristup unapređenju tehnika asistirane reprodukcije, nudeći povećanje šansi za uspješnu trudnoću. S obzirom da je metoda relativno jednostavna i skoro bezbolna tj. da neće napraviti štutu a da ipak može pomoći uspješnoj implantaciji treba je razmotriti pogotovo kod pacijentica koje su imale ponavjlane neuspješne implantacije kvalitetnih embriona.