To je ultrazvučna metoda ispitivanja prohodnosti jajovoda pomoću 3D/4D ultrazvuka i kontrasnog medija koja pored toga uključuje tzv. 3D histerografiju tj pregeld materično zida, materične šupljine, i jajnika kolor dopler i 3D/4D tehnikom koja omogućuje dobivanje kvalitetnih informacija o navedenim strukturama, te otkrivanje različitih nepravilnosti (polip, miom, endometrioza, septum koji mogu biti od značaja za uspjeh u liječenju neplodnosti. Cijena 300KM

Tehnika izvođenja zahvata

Prije samog zahvata uradi se ultrazvučni pregled materice, jajovoda i jajnika (3D/4D i kolor doppler) pri čemu se posebno vodi računa o izgledu materične šupljine, te o cirkulaciji u miometriju, endometriju i maloj zdjelici.

Nakon preoperativne pripreme koja podrazumijeva čišćenje vagine i grlića dezinfekcionim sredstvom u materište ubacuje Foleyev kateter koji se tu fiksira insuflacijom balončića što pacijentica osjeća kao bol sličan onom u vrijeme bolne menstruacije. Na taj način je izvršena priprema za početak glavnog dijela zahvata, injiciranja kontrasnog sredstva koje predstavlja otopinu mikromjehurića i omogućava da se ultrazvukom vidi i prati njegovo kretanje kroz matericu i jajovode.

Prolazak kontrasta se prati transvaginalnim ultrazvukom prvo u materištu a potom na jajovodima. Mogućnosti ultrazvučnog aparata su takve da se sve to može snimiti na hard disk a potom na CD što omogućuje uvid u sam postupak, Vama, a i drugim doktorima. Ubrizgavanje kontrasta može biti bolno, slično najbolnijem danu menstrualnog ciklusa. To je obično povezano sa manjim ili većim preprekama protoku kontrasta kroz materište i jajovode. Kad je vizualizacija prolaska kontrasta na jednoj strani završena i snimljena prelazi se na drugu stranu. Po završetku se obrati pažnja na nakupljanje tečnosti u okolini jajovoda i prostoru iza materice.

Cijeli ovaj postupak je prilično neprijatan, a ponekad i bolan, ali ne i neizdrživ. U situacijama kada vidimo da ubacivanje kontrasnog medija pričinjava jaču bolnost pravimo pauzu dok se bol ne smiri. U svakom slučaju postupak je podnošljiv te nema razloga za strah.

Ovaj zahvat možemo i raditi i u opštoj anesteziji s tim da je cijena 500KM

Nakon pregleda uobičajeno je odlezati još pola sata, a onda možete slobodno ići kući. Eventualno prisutna bol prestaje u toku dana.

Ova dijagnostička procedura može djelovati i terapijski (jer kontrasni medij na izvjestan način „pročisti“ jajovode). Zbog toga se sonoHSG radi isključivo u prvoj fazi ciklusa,tj. prije plodnog perioda (obično do 8. do12. dana ciklusa).

S obzirom da ispitivanje prolaznosti jajovoda podrazumijeva unošenje kontrasta kroz matericu i preko jajovoda u trbušnu šupljinu potrebno je obezbijediti uslove koji će ovu dijagnostičku pretragu učiniti maksimalno bezbjednom a to su:

1.uredan Pa-Pa nalaz (star najviše 12 mjeseci)
2.sterilni bakteriološki brisevi grlića i vagine na anaerobe i aerobe
3.uredni nalazi SE i L (da nisu stariji od 15 dana )

NAPOMENA Da bi se ova intervencija uradila u optimalno vrijeme potrebno je da nas kontaktirate čim dobijete menstruaciju kako bi dobili instrukcije za dalje postupke, te da bi se planirao adekvatan datum i vrijeme izvođenja zahvata.
Pretraga

Pročitaj još i…