TRANSVAGINALNA  HIDROLAPAROSKOPIJA – THL

THL sigurna, pouzdana, minimalno invazivna i za pacijentice prihvatljiva dijagnostička metoda koja je najpouzdanija metoda ispitivanja prohodnosti jajovoda naročito kod pacijentica kojima je več indicirana histeroskopija jer se u tom slučaju THL radi neposredno po završetku histeroskopske operacije a taj kombinovan postupak se danas naziva FERTILOSKOPIJA.

Razvoj i tehnička izvedba THL
Transvaginalnu hidrolaparoskopiju (THL) Razvili su Gordts i saradnici i prvi put je opisana 1998g. To je modifikacija kuldoskopije. Razvoj tehnologije omogućio je tanje endoskope sa boljom vizualizacijom, te se povećala kvaliteta vaginalnog pristupa unutrašnjosti male zdjelice. Tako se razvila ova metoda koja u lokalnoj anesteziji omogućuje endoskopski pregled tuboovarijskih struktura u njihovom prirodnom položaju.

Bolesnici, koja je u dorzalnom litotomnom položaju uvedemo Veressovu iglu kroz stražnji vaginalni forniks u Duglasov prostor. Mjesto uvođenja igle je oko 1,5 cm ispod grlića mterice. Veressova igLa služi kao vodič po kojem zatim uvodimo 3 mm troakar i 2,7 mm rigidni 30 stepeni endoskop. Kroz troakar se ubrizga distenzijski medij (do 500 ml fiziološke otopine) koji razmakne strukture u maloj zdjelici i poboljša preglednost. Pomjeranjem endoskopa lako se prikaže stražnji zid materice, tubo-ovarijske strukture i zidovi male zdjelice. Ovisno o uslovima, u nekim slučajevima može se ući kroz ampularno ušće jajovoda i uraditi salpingoskopija. Kao i kod laparoskopije prohodnost jajovoda dijagnostikuje se kromopertubacijom.

Osjetljivost i klinička upotrebljivost
Osjetljivost ove THL je prema studijama gotovo identična laparoskopiji u dijagnostikovanju patoloških procesa u maloj zdjelici. Prednost u odnosu na istu je u tome što koristi tekući medij koji omogućava vizualizaciju zdjeličnih struktura u njihovom prirodnom položaju, bez manipulacije i pozitivnoga intraperitonealnog pritiska koji je neophodan pri laparoskopiji. Bolja je i vidljivost malih žarišta endometrioze i tankih paučinastih priraslica. U odnosu na HSG ova metoda je identična u otkrivanju  prohodnosti jajovoda ali je senzitivnija u otkrivanju peritubarnih priraslica, te se može zaključiti da je i superiornija u dijagnostikovanju jajovodnih uzroka neplodnosti.

Nedostatci i komplikacije
S THL-om ne vidimo prednji dio zdjelične šupljine kao ni gornji dio trbušne šupljine. Neki autori vjeruju da u odsutnosti tubo-ovarijske patologije to nije niti potrebno. Ulazak u trbušnu šupljinu vaginalnim putem nije uvijek uspješan. Problemi se pojavljuju pri zavaljenoj materici, tumorima u Douglasovom prostoru i priraslicama u istom. Kod opsežnih priraslica ne prikazuju se ponekad oboja adneksa pa nije moguća ni evaluacija istih. Ako je dokazana tubo-ovarijska patologija onda se za tretman preporučuje laparoskopski metod.

Komplikacije su slične kao kod kuldoskopije. Najčešče su to ekstraperitonealne povrede rektuma kojma je za ozdravljenje uglavnom dovoljno konzervativno liječenje, vrlo rijetko povrede zahtijevaju hirurški tretman. Težih komplikacija do sad nije bilo.

Priprema za transvaginalnu hidrolaparoskopiju
Transvaginalna hidrolaparoskopija –THL predstavlja endoskopsko ispitivanje prohodnosti jajovoda, te izgleda jajnika i jajovoda a to podrazumijeva uvođenje optičkih instrumenata kroz vaginu u trbušnu šupljinu. S druge strane, specijalnim kateterom ubačenim kroz grlić u matericu ubrizgava se kontrastno sredstvo kojim se ispituje prohodnost jajovoda.

Da bi ova dijagnostičko-terapijska procedura bila maksimalno bezbjednom neophodno je:

  1. uredan kolposkopski nalaz (star najviše 12 mjeseci)
  2. uredni brisevi grlića i vagine na bakteije
  3. uredni nalazi KS, SE, ŠUK, urea, kreatinin i urin
  4. Rtg pluća i srca
  5. EKG
  6. Mišljenje interniste za operaciju
  7. da je pacijentica na oralnoj hormonskoj kontracepciji

THL se radi u vrijeme kada je endometrij najtanji a to je odmah po prestanku menzesa.  Ako je u okviru pripreme uključena oralna kontracepcija (Microgynon, Logest) THL se može raditi bilo kada (osim u vrijeme menzesa) jer je sluznica materice (endometrij) tanka zbog djelovanja tableta.

Da bi se ova intervencija uradila u optimalno vrijeme potrebno je da nas kontaktirate čim dobijete menstruaciju kako bi dobili instrukcije za dalje postupke, te da bi se planirao datum i vrijeme izvođenja zahvata.

NAPOMENA. Intervencija se radi u kratkotrajnoj opštoj anesteziji, te je potrebno da 6 sati prije dogovorenog termina operacije ništa ne jedete i ne pijete!