Ultrazvučni ginekološki pregled (2D dvodimenzionalni)
Transvaginalni ultrazvučni pregled materice i jajnika se obavlja kroz vaginu vaginalnom sondom dužine 12cm a debljine 1,5-2cm. Za ovaj pregled, koji inače nije bolan treba da se pripremite kao i za ginekološki pregled tj. da se izmokrite i da u kabini skinete donji veš. Za zaštitu od prenošenja infekcije za svaki pregled se koristi kondom. Pregled obično traje 5-15 minuta, nije bolan možda malo neprijatan. Na ovaj način se vrši pregled skoro svih žena i trudnica u prvih 14 nedelja trudnoće.

Pregled ultrazvukom se može obavljati i preko stomaka i tad govorimo o tzv. transabdominalnom pregledu. On se vrši kod ždjevojčica i žena koje nisu imale odnose. Za takav pregled potreban je pun mokraćni mjehur. Drugim riječima, žena treba da popije 1,5-2l tečnosti dva sata prije termina kad je zakazan pregled. Važno je istaći da uzimanje tečnosti nakon toga tj. pred sam pregled nema nikakve koristi nego čak i štete jer crijeva prepunjena tečnošću smanjuju kvalitet pregleda. Ova vrsta pregleda se primjenjuje i kod trudnica drugom i trećem tromjesečju. Za te preglede nije potrebno uzimanje tečnosti i pun mokraćni mjehur jer plodova voda u materici omogućava vidljivost ploda. Naprotiv, za ovaj pregled je potrebno isprazniti mokraćni mjehur.

Kolor dopler ultrazvučni pregled  
Ovaj ultrazvučni pregled podrazumijeva pregled prokrvljenosti genitalnih organa i male karlice pri čemu se ocjenjuje raspored krvnih sudova, te mjeri otpor i brzina. S obzirom da se kretanje tečnosti u krvnim sudovima vidi u boji neki nazivaju ovaj pregled i ULTRAZVUK U BOJI.

Ova vrsta ultrazvučnih pregleda od posebnog je značaja kod mioma materice i cisti na jajnicima s obzirom da je to jedan od načina pouzdane ocjene o mogućnost rasta pomenutih tumora ali i otklanjanje ili potvrđivanje sumnje da se radi o malignom tumoru. Ovi pregledi traju duže, i do 30 minuta a mogu se obavljati vaginalnim putem ili preko stomaka.

Ova vrsta ultrazvučnog pregleda od neobične je važnosti kod pregleda zbog krvarenja u malim trudnoćama jer vrlo pouzdano može dati ocjenu o vitalnosti ploda od koje zavisi dalji tok trunoće.

3D histerografija ili 3D/4D ginekološki ultrazvučni pregled
Ova vrsta ultrazvučnog pregleda omogućava vizualizaciju promatranih struktura u tri dimenzije. Ako se radi live 3D-u to znači da imamo trenutni trodimenzionalni prikaz promatrane strukture koji dalje možemo detaljno analizirati iz više uglova i sa svih strana. 4D (četverodimenzionalni ultrazvučni pregled) predstavlja trodimenzionalni prikaz u živo, te se zbog toga govori o tzv. “četvrtoj dimenziji”. Ovi pregled traje duže (i do sat vremena) a mogu se obavljati vaginalnim putem ili preko stomaka. Ova tehnika omogućuje ne samo pregled površnih struktura nego i unutrašnjih organa daleko bolje nego i jedna druga tehnika, te može prikazati i krvne sudove u prostoru (3D kolor dopler) koji je nekim stanjima od neobične važnosti kao što tumori jajnika i miomatozni čvorovi.

Poseban značaj ovih pregleda u ginekologiji jeste zbog mogućnosti vrlo pouzdane procjene o obliku materišta (septum ili pregrada), otkrivanja polipa veličine samo par milimetara, te uvida u unutrašnjoj cisti na jajnicima.

Svi pregledi se rade na ultrazvučnim aparatima Voluson E-8 expert.