Ultrazvučni pregled trudnice (II i III trimestar)

Ultrazvučni pregledi tokom drugog i trećeg trimestra trudnoće su ključni za praćenje zdravlja, rasta i razvoja fetusa. Ovi pregledi omogućavaju ljekarima da detaljno procijene fetalnu anatomiju, identifikuju moguće komplikacije sa trudnoćom i razviju plan brige prilagođen pojedinačnim potrebama trudnice.

Drugi trimestar: Detaljan anatomski pregled
Ultrazvučni pregled u drugom trimestru, obično između 18. i 22. nedjelje trudnoće, često se naziva i “anatomski sken”. Ovo je period kada se može dobiti detaljan uvid u fetalnu anatomiju, uključujući mozak, srce, bubrege, stomak i udove. Takođe, pregled omogućava evaluaciju posteljice, amnionske tečnosti i pupčane vrpce, kao i procjenu rasta fetusa.

Ciljevi ultrazvučnog pregleda u drugom trimestru uključuju:

  • Proveru normalnog rasta i razvoja fetusa.
  • Otkrivanje bilo kakvih strukturnih abnormalnosti.
  • Potvrđivanje broja fetusa.
  • Procjenu položaja posteljice i njenog uticaja na porođaj.

Treći trimestar: Praćenje rasta i priprema za porođaj
Ultrazvučni pregledi u trećem trimestru fokusiraju se na praćenje rasta fetusa i pripremu za porođaj. Iako nisu svi ultrazvučni pregledi u trećem trimestru rutinski za sve trudnoće, mogu biti preporučeni ako postoje zabrinutosti u vezi sa fetalnim rastom, količinom amnionske tečnosti ili posteljicom. Pregledi se obično obavljaju između 28. i 32. nedelje, a ponekad i kasnije, sve do termina porođaja.

Ciljevi ultrazvučnog pregleda u trećem trimestru uključuju:

  • Procjenu rasta fetusa i identifikaciju intrauterinog zastoja rasta.
  • Provjeru količine amnionske tečnosti.
  • Praćenje položaja fetusa i posteljice, posebno u slučajevima kada postoji rizik od previa posteljice ili ako je fetusu potrebno repositioniranje pred porođaj.
  • Dodatnu provjeru fetalne anatomije, ukoliko je potrebno.

Priprema za ultrazvučni pregled
Za većinu ultrazvučnih pregleda u drugom i trećem trimestru nije potrebna posebna priprema. Trudnicama se može savetovati da dođu na pregled s punim bešikom, što može pomoći u boljoj vizualizaciji fetusa, posebno tokom ranijih faza drugog trimestra.

Šta očekivati tokom pregleda
Ultrazvučni pregledi u ovom periodu trudnoće obično se obavljaju korišćenjem transabdominalnog pristupa, pri čemu se ultrazvučna sonda kreće preko stomaka trudnice. Pregledi su bezbolni i sigurni i za majku i za fetusa. Tokom pregleda, sonograf će meriti različite dijelove fetalnog tela, uključujući lobanju, abdomen i butne kosti, kao i ocjenjivati vitalne organe i druge strukture.

Ultrazvučni pregledi u II i III trimestru su nezamjenljivi alat za obezbeđivanje najboljeg mogućeg ishoda trudnoće, omogućavajući ljekarima da bolje planiraju ostatak trudnoće i sam porođaj.