Laparoskopija je operativna metoda u toku koje se instrument sa kamerom uvodi u trbušnu šupljinu kroz male otvore na prednjem trbušnom zidu. Može se izvoditi kao dijagnostička ili operativna procedura. Kod dijagnostičke laparoskopije pregledaju se organi u trbušnoj šupljini uključujući i unutrašnje spolne organe: materica, jajovodi i jajnici. Operativnom laparoksopijom nazivamo onu u toku koje se nepravilnosti i promjene na spolnim organima odstrane ili koriguju. Razlozi zbog kojih pacijentima preporučujemo ovu operativnu procedure su:

  • Dijagnoza uzroka neplodnosti u slučajevima kada drugim dijagnostičkim metodama ne možemo utvrditi
  • Odstranjivanje cista na jajnicima uključujući i endometriozu, mioma na materici ili nepravilnosti jajovoda kao što su hidrosalpinksi u sklopu terapije neplodnosti ili u sklopu pripreme za liječenje drugim metodama kao što je vantjelesna oplodnja.

Laparoskopija se može izvoditi zajedno i sa histerokospijom što se često i izvodi jer obezbjeđuje kompletan uvid u stanje ne samo unutrašnjih spolnih organa nego u stanje šupljine materice pri čemu se nepravilnosti mogu i korigovati. Operativni zahvat se izvodi u opštoj anesteziji i u bolničkim uslovima. Priprema se sastoji od laboratorijskih nalaza i pregleda anesteziologa što je neophopdno za izvođenje zahvata a nakon postavljene indikacije i konzilijarnog pregleda od strane ginekologa. Operativne zahvate izvodimo u BH Centru za srce u Tuzli. Liječnički tim koji obavlja operativne zahvate sastavljen je ginekologa naše Klinike i anesteziologa i medicinskih sestara Centra za srce. Pored vrhunske medicinske usluge pacijentima su obezbijeđeni zavidni uslovi postoperativnog nadzora i medicinske njege. Nakon operativnih zahvata kontrole i preglede, te potreban dalji tretman vode ginekolozi naše Klinike. Pacijenti se u bolnici najčešće zadržavaju do 24 sata!

 

Zakažite termin

Poziv

Lokacija

c

Usluge

Novosti

Facebook