Laparoskopija je operativna metoda u toku koje se instrument sa kamerom uvodi u trbušnu šupljinu kroz male otvore na prednjem trbušnom zidu. Može se izvoditi kao dijagnostička ili operativna procedura. Kod dijagnostičke laparoskopije pregledaju se organi u trbušnoj šupljini, unutrašnji spolni organi: materica, jajovodi i jajnici. Operativnom laparoksopijom nazivamo onu u toku koje se nepravilnosti i promjene na spolnim organima koriguju ili odstrane.

Najčešći razlozi zbog kojih preporučujemo ovu operativnu procedure su:

  • Dijagnoza uzroka neplodnosti u slučajevima kada drugim dijagnostičkim metodama ne možemo utvrditi,
  • Odstranjivanje cisti na jajnicima uključujući i endometriozu, mioma na materici ili nepravilnosti jajovoda kao što su hidrosalpinksi u sklopu terapije neplodnosti ili u sklopu pripreme za liječenje drugim metodama kao što je vantjelesna oplodnja.

Laparoskopija se može izvoditi zajedno sa histerokospijom, što se često i izvodi jer obezbjeđuje kompletan uvid u stanje ne samo unutrašnjih spolnih organa nego u stanje šupljine materice pri čemu se nepravilnosti mogu i korigovati.

Operativni zahvat se izvodi u opštoj anesteziji i u bolničkim uslovima.

Priprema se sastoji od osnovnih laboratorijskih nalaza, rendgenskog pregleda srca i pluća, EKG, te mišljenja inerniste i  anesteziologa i cilju bezbjednog dovršenja planiranog operativnog zahvata.

Operativni zahvati se izvode u Medical Institutu Bayer (MIB) u Tuzli. Liječnički tim koji obavlja operativne zahvate sastavljen je ginekologa naše Klinike i anesteziologa i medicinskih sestara MIB-a. Pored vrhunske medicinske usluge pacijentima su obezbijeđeni zavidni uslovi postoperativnog nadzora i medicinske njege. Nakon operativnih zahvata kontrole i preglede, te potreban dalji tretman vode ginekolozi naše Klinike.

Pacijenti se u bolnici najčešće zadržavaju do 24 sata!

 

[button link=”/kontakt”] Zakažite termin[/button]

Pročitaj još i…