+387 61 140 222 info@drbalic.ba

PROGRAM LIJEČENJA NEPLODNOSTI U IVF CENTRU „BALIĆ“

 

NAČIN RADA

U svim slučajevima bračne neplodnosti neophodno je prije svega pronaći razloge za to pa tek onda pristupiti liječenju. Da bi uradili kvalitetnu i brzu dijagnostiku potrebno je da prvo dođete na jedan informativan razgovor sa raspoloživom medicinskom dokumentacijom da bi mogli napraviti kvalitetan program daljeg ispitivanja a potom i liječenja. Većinu nalaza uvažavamo, te ne tražimo njihovo ponavljanje ako nisu stariji od 4-6 mjeseci.

Program ispitivanja počinje ginekološkim i ultrazvučnim pregledom (2D, CD, 3D, 4D) koji radimo u prvoj fazi ciklusa tj. između 8. i 12. dana ciklusa jer u tom periodu imamo najbolji uvdi u funkcju jajnika i materice, te vizualizaciju određenih stanja koje mogu biti uzrok neplodnosti. Ultrazvučni pregled se radi svim tehnikama što znači i crno-bijeli, kolor dopler, 3D i 4D jer nam tom omogućuje uvid ne samo u strukturu i veličinu materice i jajnika, nego i u prokrvljenost i izgled materšta, što nam je nekad od posebne važnosti. Ako se otkrije neka patologija na tom pregledu (anomalije, polipi, pregrade, miomi, ciste i sl.) poduzimaju se odgovorajuće terapijske mjere od kojih se neke i operativne (histeroskopija npr. kod pregrada i polipa materišta).

 

U međuvremenu suprug uradi pregled sjemena (spermogram) a žena hormonske i serološke pretrage. Važno je napomenuti da se hormonske pretrage vrše u određenom periodu menstrualnog ciklusa. Tako se FSH, LH i estradiol rade od 2. do 5. dana ciklusa a progestron od 19-22. dana. Ako se ne urade u tom periodu njihova interpretacija ne može biti validna jer se nivo i odnos hormona mijenja tokom ciklusa što ima tijesne veze i sa plodnošću žene tj. sa mogućnošću da ostane trudna.

Ako su svi nalazi uredni slijedeća pretraga je ispitivanje prohodnosti jajovoda pod kontrolom ultrazvuka koja se radi u prvoj fazi ciklusa (8-12. dan).

U pogledu rezutata ispitivanja sjemene tečnosti muškarca postoje određene dileme i nejasnoće. Naime, pokazalo se i u svijetu a i kod nas da je bračna neplodnost uzrokovana muškim faktorom u više od 50% slučajeva. Do skora su muškarci sa slabijim nalazom, tj. sa malim brojem progresivno pokretnih spermija liječeni pa čak i operisani što je kao što je poznato dalo vrlo slabe rezultate. Savremena asistirana humana reprodukcija taj problem rješava inseminacijom i mikroinjekcijom, a što naravno zavisi i od stanja reproduktivnog sistema žene te njene starosti. Naime, godine žene su veoma važne jer se neplodnost povećava sa starošću žene zbog starosti njenih jajnih ćelija,  te se nastoji ne gubiti dragocjeno vrijeme na nepouzdanim i manje sigurnim metodama.

Ne zaboravite uspjeh postupka vantjelesne oplodnje je značajno veći kod mlađih žena.

Mogućnosti ispitivanja bračne neplodnosti

 • Spermogram
 • Ultrazvučni pregled (2D, CD, 3D, 4D)
 • Sonohisterosalpingografija (sHSG)
 • Sonohisterografija (4D pregled materišta)
 • Hormonske i druge laboratorijske pretrage
 • Punkcija testisa

Mogućnosti liječenja bračne neplodnosti

 • Stimulacija ovulacije
 • Inseminacija (IUI)
 • Klasična vantjelesna oplodnja (IVF)
 • Mikroinjekcija (intracitoplazmatska sperm injekcija –ICSI)
 • TESA (testikularna aspiracija -oplodnja spermijima dobivenih punkcijom testisa)
 • Zamrzavanje polnih ćelija
 • Zamrzavanje i embriona
 • Embriotransfer odmrznutih embrija
 • Histeroskopija
 • Laparoskopija

PLAN  ZA DOLAZAK NA PRVI PREGLED I RAZGOVOR

Neplodnost je specifičan problem te je i njegovo rasvjetljivanje i tretman nešto drugačije nego što je to slučaj u drugim medicinskim oblastima.

U želji da Vam pomognemo i maksimalno ubrzamo i olakšamo cijelu tu proceduru predlažemo da pripremite slijedeće nalaze:

 1. klinički i ultrazvučni ginekološki pregledi koji imate
 2. hormonski status žene urađen u vrijeme menzesa (FSH, LH, PRL, estradiol, progesteron, testosteron, TSH, T3 i T4, AMH
 3. spermogram supruga

i da se javite u naš centar

               na telefone 061 140 222 ili 035 260 650 ili na mail info@drbalic.ba

Ako nemate nalaze nema onda možemo dogovoriti da se urade kod nas po cjenovniku koji imate na web stranici.

Idealno vrijeme za prvi dolazak je pred kraj menzesa kada možemo uraditi i klinički i 4D ultrazvučni pregled, hormone i spermogram s tim da je bolje doći što ranije nevezano za fazu menstrualnog ciklusa jer ćemo na taj način prije doći do važnih informacija od kojih će zavisiti cijeli program dijagnostike i liječenja.

Za dolazak pripremite i sva pitanja jer će vam naši eksperti radi odgovori na njih u želji da se što bolje upoznate sa cijelim procesom dijagnostike i liječenja neplodnosti jer je to važno za konačan uspjeh

Dobro došli!

Poziv

Lokacija

c

Usluge

Novosti

Facebook