Kako prepoznati neplodnost kod muškaraca?

Neplodnost kod muskarca se dijagnostikuje pregledom sjemene tekucine u koiim se analizira broj i pokretljivosst spermatozoida kao i njihove morfoloske osobine.

Koji su najčešći simptomi koji se javljaju?

Simptomi nepolodnosti kod muskarca mogi izostati. U pojedinacnim slucajevima se mogu javiti simptomi kao sto su bolnost i promjene na testisu, prosirene vene u okolini testisa, nelagoda kod mokrenja, promjene u izgledu sjemene tekucine.

Koji su prirodni suplementi za liječenje muške neplodnosti?

Od prirodnih suplemenata dokazano je da antioksidansi i esencijalne aminokiseline mogu popraviti kvalitetu sjemene tekucine. Na trzistu ima nekoliko preparata kao sto su Proxeed, Orthomol fertil i sl.

Utiče li fizička aktivnost na prevenciju muške neplodnosti, ako utiče koliko trebamo vježbati?

Fizicka aktivnost kao i zivotni stil u velikoj mjeri uticu na nastanak muske neplodnosti. U prvom redu je to pusenje, zatim gojaznost, “sedentary lifestilyle” kao i drugi faktori kao sto su urinarne infekcije, seksualno prenosive boledti i sl. Redukcija tjelesne tezine  pozitivno uticu na sve aspekte plodnosti para i muskarca svakako. Vjezbati treba spram afiniteta i fizicke spreme uz izbjegavanje suplemenata koji sadrze hormonima slicne supstance koje se inace koristi kao dodaci uz neke vidove fizicke aktivnosti.

Metode u IVF Centru Balić za prepoznavanje i liječenje muške neplodnosti?

U nasem Centru se obavlja prvo intervju, pregled sjemene tekucine (spermiogram), analize hormona, drugi potrebni laboratorijski nalazi.
Na raspolaganju je i pregles urologa kao i uroloski pregled.

Pročitaj još i…