Brisevi grlića (vaginalni, cervikalni, HPV, Clahimida T., Mycoplasma, Ureaplasma)

Važnost redovnih briseva grlića: Prevencija i rano otkrivanje
U današnje vrijeme, kada su zdravstvena pitanja sve prisutnija u našim životima, prevencija i rano otkrivanje bolesti igraju važnu ulogu u očuvanju zdravstvenog stanja. Jedna od tih metoda u jesu brisevi vagine i grlića. Ova jednostavna i bezbolna procedura, može pomoći u ranoj identifikaciji uzročnika a time i adekvatnoj i efikasnoj terapiji koja će pomoći brzom uklanjanju neugodnih simptoma ali i sprečavanju posljedica nedovoljno liječenih upala kao što su upale grlića sliznice materice, jajovoda i jajnika. Uzimanaje briseve se vrši pomoću vaginalnog spekuluma kojim se šire zidovi vagine i prikazuje grlić koji je prilično neugodan ali nije bolan i jedini je način da se mogu uzeti željeni brisevi. Cijela procedura traje samo nekoliko minuta, tako da pomenuta neugodnost kratko traje.

U ovom tekstu ćemo opisati nekoliko najčešćih vrsta briseva: vaginalni, cervikalni, Chlamydia trachomatis, Mycoplasma i Ureaplasma, bris na HPV (Humani Papiloma Virus) i njihov značaj.

Vaginalni i cervikalni brisevi
Brisevi vagine i grlića na bakterije su najčešće korišteni jer vaginalne i cervikalne upale najčešće uzrokovane aerobnim i anaerobnim bakterijama. Smetnje kao što su svrab i pečenje, te povećan vaginalni iscjedak su najpoznatiji simptomi mada to mogu biti i ponavljane vaginalne upale, bol pri odnosu, bol u dnu stomaka i slično. Ova vrsta briseva će nam dati odgovor na pitanje da li se radi samo o vaginalnoj ili i kombinovanoj upali tj. upali i vagine i grlića što je od posebnog značaja za liječenje. Osim toga, na ovaj način se određuje i vrsta i tip uzročnika što nam pomaže da ordiniramo ciljanu terapiju koja je efikasnijaa i učinkovitija nego kada to radimo prema izgledu vaginalnog isjetka i kliničkom pregledu. Uobičajeno je da se brisevi uzimaju uz PAPA test i na redovni godišnjim kontrolama, te kod pojave navedenih simptoma mada nema nikakvih ograničenja da se to radi i u drugim situacijama, tj. kada žena nema simptoma.

HPV brisevi
S obzirom da je dokazano da Human papillomavirus (HPV) može dovesti do raka grlića maternice važno je na vrijeme ga otrkiti a to se može može običnim brisom cervikalnog kanala. Postoji više od 100 tipova HPV-a, od kojih su neki visokog rizika i za koje se zna da mogu dovesti do razvoja raka. Brisevi za HPV se ne rade rutinski kod svih pacijetnica nego samo kod onih koje imaju patološke PAPA briseve, oštećenje ili “ranice” grlića ili ponavljane vaginalne i cervikalne upale.

Otkrivanje HPV virusa visokog rizika u uzetom brisu ne znači dijagnozu raka grlića nego spoznaju povećanog rizika za pomenutu bolest a time i svih preventivih i drugih mjera kako bi se to spriječilo. Prije svega, tu ja važna adekvatna terapije vaginalne i cervikalne upale, saniranje cervikalnih oštećenja i dalje kontrole i PAPA testova ali i briseva na HPV dok onih ne postanu negativni. Jedan od najčešćih metoda liječenja pacijentica za pozitivnim brisevima HPV jeste cryo terapija ili “zamrzavanje” grlića kojom se vrlo efikasno eliminiše virus iz grlića a time i spračava razvoj raka.

Brisevi za Chlamydia trachomatis, Mycoplasma hominis i Ureaplasma urealithicum
Infekcija pomenutim uzročnicima spada u seksualno prenosive infekcije koje ako se na vrijeme ne prepoznaju i ne liječe mogu mogu dovesti do neplodnosti jer dovode do začepljenja jajovoda ili priraslica ma materičnoj šupljini. Infekcije ne daju burne i karakteristične simptome, te na njih treba posumnjati ako se jave nakon odnosa sa novim partnerom.

Zaključak
Uzimanje briseva grlića i vagine je prvi korak u otrkivanju uzročnika vaginalnih i cervikalnih upala ali i procjeni stanja reproduktivnih organa žene. Uobičajeno je da se rutinski uzimaju sa PAPA testom, na sistematskim pregledima, te u svim situacijama kada žena ima simptome ne samo vaginalne i cervikalne upale nego i kod bolnosti u dnu stomaka pri odnosu, te u dijagnostici neplodnosti.
Preventivno  se uzimaju brisevi prije vaginalnih intervencija i operacija, prije postupka vantjelesne oplodnje, ali i kod žena koje planiraju trudnoći. Brisevi se uzimaju i u trudnoći kod svih trudnica koje imaju simptome vaginalne upale ili rizik za spontani porošaj ili prijevremeni pobačaj.