Voda reguliše tjelesne funkcije, trasportira i otapa hranjive tvari kroz vaš organizam, također eliminiše većinu štetnih tvari iz organizam. Zašto voda godi organizmu trudnice saznajte u nastavku…

  1. Jetra i bubrezi bolje funkcionišu

Trudnice ukoliko žele izbjeći bubrežne bolesti ali I problem sa jetrom, trebale bi piti puno vode. Ona osigurava pravilno funkcionisanje organa tokom trudnoće. Ovi zdravstveni problem mogu ugroziti trudnoću, zbog toga je važno da trudnice piju što više vode.

  1. Nedovoljno ispijanje vode u trudnoći može izazvati mnoge nuspojave

Nedovoljno ispijanje vode može ugroziti trudnicu i dovesti je do urinarne infekcije, prekomjerjog zadržavanja tečnosti u nekim slučajevima , povećanja krvnog pritiska pa čak i do spontanog pobačaja. Trudnice imajte na umu da tekućine poput sokova ili kofeinskih napitaka izazivaju dehidraciju!

  1. Voda ne izaziva debljanje!

Ako ste do sada bili ubijeđeni da ispijanje vode može uzrokovati naglo debljanje, živjeli ste u zabludi jer ispijanje vode dovodi do spriječavanja zadržavanja iste u organizmu.

  1. Voda osigurava proizvodnju majčinog mlijeka

Redovnom hidratacijom trudnica će proizvesti dovoljno mačinog mlijeka neophodnog za dojenje.

  1. Voda je neophodna tijelu koje se širi

Svi smo upoznati sa očitom činjenicom da se tijelo trudnice širi tokom trudnoće, ali možda niste znali da se za vrijeme trudnoće povećava i količina krvi. Ispijanjem vode osiguravate pravilan protok krivi kroz organizam koji se povećava dok beba raste u organizmu.