+387 61 140 222 info@drbalic.ba
Metoda izbora u tretmanu neplodnosti kod mlađih žena za prohodnim jajovodima.

Da bi se tačno odredila ovulacija rade se ultrazvučni pregledi kojima se na osnovu veličine folikula i debljine endometrija procjenjuje tok i napredak stimulacije.

Kada se dostigne odgovarajuća veličina folikula (19 do 21mm) određuje se vrijeme za tzv. “štop” injekciju (Pregnyl, Ovitrelle). 28 do 34h nakon davanja štop injekcije dogovara se dolazak para kada partner daje sjeme koje se u laboratoriji pregleda te ako se ustanovi zadovoljavajući broj pokretnih spermija pristupa se metodi “bonifikacije” tj. odvajanja najkvalitetnijeg dijela sjemena i njegova priprema u mediju u kojem će biti ubačen u matericu specijalnim kateterom prečnika samo 1,5mm tačno u vrijeme kad se očekuje ovulacija. Ovulacija se potvrđuje i pozitivnim testom na ovulaciju iz uzina (LH test).

Važno je da se zna da raspored i vrijeme pregleda i same inseminacije zavisi od rasta folikula te da ga nije moguće podesiti, pa može biti u dane vikenda, praznika ili u ranijim jutarnjim satima.

U cijenu ulaze svi pregledi tokom stimulacija, davanje injekcija, analiza sjemena, priprema sjemena u laboratoriji, te njegovo apliciranje i nakon neuspješnog postupka. Ukoliko se odustane od ineminacije plaćaju se samo UZ pregledi – folikulometrije po cijeni 50KM.

Inseminacija

Inseminacija je metoda potpomognute oplodnje kojom se značajno povećavaju šanse za trudnoću kod parova kojih su utvrđeni problemi sa ovulacijom uz uslov prohodnih jajovoda i zadovoljavajućeg nalaza spermograma (preko 5 mil progresivno pokretnih spermija).

Cijeli postupak se bazira na blagoj stimulaciji ovulacije tabletama (Klomifen, Letrozol) ili injecijama (Menopur, Gonal F i ubacivanju najkvalitetnijeg dijela sjemena u matericu tačno u vrijeme kad se očekuje ovulacija.

Poziv

Lokacija

c

Usluge

Novosti

Facebook