+387 61 140 222 info@drbalic.ba

Ispitivanje prohodnosti jajovoda ili sonoHSG (HisteroSalpingoGrafija) se radi u prvoj fazi menstrualnog ciklusa tj. između 8. i 13. dana pod kontrolom ultrazvuka.

Postupak jeste neprijatan i donekle bolan, koji je uz našu pomoć, znanje i iskustvo ipak izdrživ. Bol je inače slična jakom menstrualnom bolu s tim da mi u svakom momentu možemo napraviti pauzu. S obzirom da ovu pretragu radimo preko 25 godina u stanju smo osjetiti momenat kada treba stati i napraviti predah, što je inače najveći razlog da se o ovoj pretrazi priča sa tako lošim predznakom.
Ovdje je takođe važan motiv pacijentice jer od ove pretrage zavisi način liječenja tj. ako su jajovodi prohodni onda su nam na raspolaganju prirodne metode sa praćenjem plodnih dana i minimalnom stimulacijom. Postupak se može raditi i u opštoj anesteziji ako na tome pacijentica insistira uz dodatnu doplatu 200KM.
Nakon završetka uobičajeno je da pacijentica se odleži pola sata, te da u tom periodu može da pogleda naš informativni video, te da porazgovara sa doktorom o daljim planovima za liječenje. Tog dana ostaje manja nelagodnost u dnu stomaka.
Ako su jajovodi prohodni preporučuju se nazaštićeni odnosi jer se šansa za trudnoću povećava za više od 10%

Cijena je 300 KM uključuje: 2d i 3d ultrazvučni pregled maternice i materične šupljine i jajnika; kolor dopler materice i jajnika; postupak ispitivanja prohodnosti jajovoda sa konačnim mišljenjem preporukom, snimak na CD-u.
Uslovi su: sterilni brisevi grlića i vagine, te KS i SE (ili CRP).
Ukoliko pacijentica koristi hormonsku kontracepciju ili ako u tom ciklusu nije imala odnose ispitivanje se može uraditi bilo kada osim za vrijeme menstruacije!

Zakažite termin

Poziv

Lokacija

c

Usluge

Novosti

Facebook