Ispitivanje prohodnosti jajovoda jedna je od ključnih metoda u dijagnostici neplodnosti jer od toga ovisi dalji tok liječenja. Ako su jajovodi neprohodni kontakt muške i ženske polne ćelije nije moguć a time ni trudnoća pa se u tim slučajevima problem rješava radi vantjelesnom oplodnjom. Da bi se ustanovila prohodnost jajovoda nekada se to radilo upotrebnom rendgena a danas uz pomoć ultrazvuka se zato naziva sonoHSG (sonoHisteroSalpingoGrafija).

Da bi se vidjelo da li su jajovodi prohodni potrebno je ubaciti kontrast u materište koji će dalje nastaviti kroz jajovode ako su oni prohodni. Kontrast predstavlja specijalnu tečnost koja se dobro uočava ultrazvukom. sonoHSG se u prvoj fazi menstrualnog ciklusa tj. između 8. i 13. dana pod kontrolom ultrazvuka iz dva razloga; prvi je da se eventualna trudnoća tj. embrio ne bi vratio u jajovode a druga je da se na ovaj način povećava šansa za trudnoću koja se želi iskoristiti.

Postupak počinje ultrazvučnim pregledom koji ima za cilj utvrditi detaljnu morfologiju i strukturu materice, materišta, endometrija i jajnika. U tu svrhu koriste se mogućnosti 3D/4D ultrazvuka kao što su rendering, VCI, omni view, kolor dopler i sonoAVC koji nam pomažu da utvrdimo različite promjene na materici jajnicima koje mogu imati tijesne veze za neplodnošću. Ubacivanjem kontrasta u materište zidovi materice postaju bolje vidljivi te je moguće otkriti različite izrasline kao što su polipi, miomi i septumi.

Nakon ultrazvučnog pregleda učini se dezinfekcija vulve i vagine koja je prilično neugodna ali je ipak izdrživa jer kratko traje a nakon toga slijedi ubacivanje katetera u matericu koje nije bolno za razliku od puhanje balona u njemu. To puhanje balova pravi jedan vrlo neugodan bol sličan jakom menstrualnom bolu. Nakon kraćeg vremena bol popušta a on je posljedica jakog grča materice koji se javlja kao otpor širenju materišta. Kad bol popusti počinje se sa ubacivanje kontrasta koje je takođe bolno.  Međutim, u ti situacijama smo strpljivi te kad vidimo da je bol jak zaustavljamo instilaciju i čekamo da bol popusti. Bol može biti uzrokovan i presavijenim jajovodima koji prave otpor a time i bol pa čekanje i polagano ubacivanje kontrasta dovodi do njihovog ispravljanja. Kad se to desi osjetno je olakšanje koje obično rezultira prolaskom kontrasta kroz jajovode i njegovu pojavu iza i u okolini materice. Nekada je potrebno i desetak minuta čekati da se kontrast ubačen u materište počinje kretati kroz jajovode u trbušnu šupljinu.

Problem bolnosti ovog zahvata može biti povezan sa neprohodnošću jajovoda što se očituje zadržavanjem kontrasta u materištu pa čak i njegovim vraćanjem u vaginu. 

Ovdje je takođe važan motiv i saradnja pacijentice koja će, ako je dobro pripremljena sve to dobro podnijeti.