+387 61 140 222 info@drbalic.ba

Ispitivanje prohodnosti jajovoda jedna je od ključnih metoda u dijagnostici neplodnosti jer od ovisi dalji tok liječenja. Ako su jajovodi neprohodni kontakt muške i ženske polne ćelije nije moguć a time ni trudnoća pa se u tim slučajevima problem rješava radi vantjelesnom oplodnjom. Da bi se ustanovila prohodnost jajovoda nekada se to radilo upotrebnom rendgena a danas uz pomoć ultrazvuka se zato naziva sonoHSG (sonoHisteroSalpingoGrafija).

Da bi se vidjelo da li su jajovodi prohodni potrebno je ubaciti kontrast u materište koji će dalje nastaviti kroz jajovode ako su oni prohodni. Kontrast predstavlja specijalnu tečnost koja se dobro uočava ultrazvukom. sonoHSG se u prvoj fazi menstrualnog ciklusa tj. između 8. i 13. dana pod kontrolom ultrazvuka iz dva razloga; prvi je da se eventualna trudnoća tj. embrio ne bi vratio u jajovode a druga je da se na ovaj način povećava šansa za trudnoću koja se želi iskoristiti. 

Postupak počinje ultrazvučnim pregledom koji ima za cilj utvrditi detaljnu morfologiju i strukturu materice, materišta, endometrija i jajnika. U tu svrhu koriste se mogućnosti 3D/4D ultrazvuka kao što su rendering, VCI, omni view, kolor dopler i sonoAVC koji nam pomažu da utvrdimo različite promjene na materici jajnicima koje mogu imati tijesne veze za neplodnošću. Ubacivanjem kontrasta u materište zidovi materice postaju bolje vidljivi te je moguće otkriti različite izrasline kao što su polipi, miomi i septumi. 

Nakon ultrazvučnog pregleda učini se dezinfekcija vulve i vagine koja je prilično neugodna ali je ipak izdrživa jer kratko traje a nakon toga slijedi ubacivanje katetera u matericu koje nije bolno za razliku od puhanje balona u njemu. To puhanje balova pravi jedan vrlo neugodan bol sličan jakom menstrualnom bolu. Nakon kraćeg vremena bol popušta a on je posljedica jakog grča materice koji se javlja kao otpor širenju materišta. Kad bol popusti počinje se sa ubacivanje kontrasta koje je takođe bolno.  Međutim, u ti situacijama smo strpljivi te kad vidimo da je bol jak zaustavljamo instilaciju i čekamo da bol popusti. Bol može biti uzrokovan i presavijenim jajovodima koji prave otpor a time i bol pa čekanje i polagano ubacivanje kontrasta dovodi do njihovog ispravljanja. Kad se to desi osjetno je olakšanje koje obično rezultira prolaskom kontrasta kroz jajovode i njegovu pojavu iza i u okolini materice. Nekada je potrebno i desetak minuta čekati da se kontrast ubačen u materište počinje kretati kroz jajovode u trbušnu šupljinu.

Problem bolnosti ovog zahvata može biti povezan sa neprohodnošću jajovoda što se očituje zadržavanjem kontrasta u materištu pa čak i njegovim vraćanjem u vaginu. 

Ovdje je takođe važan motiv i saradnja pacijentice koja će, ako je dobro pripremljena sve to dobro podnijeti.

Postupak se može raditi i u opštoj anesteziji ako na tome pacijentica insistira uz dodatnu doplatu.

Nakon završetka uobičajeno je da pacijentica se odleži 30 do 60minuta u sobi za oporavak, te da u tom periodu može da pogleda naš informativni video, te da porazgovara sa doktorom o daljim planovima za liječenje. Tog dana ostaje manja nelagodnost u dnu stomaka. 

Ako su jajovodi prohodni preporučuju se nazaštićeni odnosi jer se šansa za trudnoću povećava za više od 10%!

Uslovi za bezbjedno izvođenje ovog zahvata su: 

  • sterilni brisevi grlića i vagine, 
  • krvna slika i sedimentacija (ili CRP)
  • da se radi prije ovulacije ili uz upotrebu hormonske kontracepcije.

Ukoliko pacijentica koristi hormonsku kontracepciju ili ako u tom ciklusu nije imala odnose ispitivanje se može uraditi bilo kada osim za vrijeme menstruacije!

Prije ovog zahvata poželjno je da suprug uradi spermogram jer ako se radi teškim promjenama koje se tretiraju vantjelesnom oplodnjom onda je ispitivanje prohodnosti jajovoda suvišno jer ono neće uticati na način i tok liječenja.

Poziv

Lokacija

c

Usluge

Novosti

Facebook