Neplodnost i bračna neplodnost definira se nemogućnošću ostvarenja trudnoće uz redovne spolne odnose bez zaštite tokom 12 mjeseci.

Ipak, mnogi parovi se za stručnu pomoć odluče tek nakon nekoliko godina, a nerijetko vrijeme gube i na pokušajima da problem riješe alternativnom medicinom, raznim čajevima i slično.

Onog momenta kada se suoče sa stvarnošću, pred bračni par se postavlja još veći izazov: Kako odabrati pravi centar za liječenje neplodnosti?

Parovi do pouzdanih informacija pokušavaju doći putem foruma, čitajući tuđa iskustva i slično, što može opteretiti sam par i „bombardovati“ ih mnoštvom informacija o neuspjehu.

Donosimo vam nekoliko bitnih činjenica koje morate znati prije nego se odlučite na postupak liječenja neplodnosti.

Pogreška koju mnogi parovi čine, jeste nepovjerenje prema svemu što se radi u našoj zemlji, pa tako i postupku vantjelesne oplodnje i samom lječenju neplodnosti, što nema uoprište u praksi. Treba imati u vidu da veliki svjetski centri, osim što koštaju mnogo, podrazumijevaju i troškove puta i smještaja, kao i mnogobrojne izostanke s posla. Ono što je još važnije, u velikim dalekim centrima nemoguće je ostvariti prisan odnos povjerenja sa glavnim ljekarem, ne možete posjetiti centar onda kad imate potrebu ili se ukaže potreba zbog neke hitne intervencije, ne možete ih kontaktirati u svako doba dana i slično.

Liječenje neplodnosti podrazumijeva i mnoštvo pretraga. Ono što parove dodatno psihički opterećuje jeste posjeta mnogobrojnim odjelima, ambulantama, čekanje na nalaze i slično, Idealno bi zbog toga bilo odabrati centar koji na jednom mjestu omogućava sve neophodne pretrage. Pri odabiru idealnog centra za liječenje neplodnosti treba imati u vidu i tradiciju i dužinu rada, jer je neosporna činjenica da oni koji duže vrijeme rade imaju iza sebe više iskustva i bolje rezultate.
Prvo što ćete ukucati u pretragu kada se zainteresirate za vantjelesnu oplodnju svakako je dokaz o rađanju djece začete vantjelsenom oplodnjom i to vam ujedno može biti vodilja. Klinike koje se bave vantjelesnom oplodnjom na svojim web stranicama redovno ažuriraju informacije o rođenju djece nakon postupka vantjelesne oplodnje, a ukoliko pri tome prate i njihovo odrastanje (objavljuju postove o rođendanima i slično) sigurno ste na pravom putu.

Veoma je važno i da centar koji odaberete ima mogućnost zamrzavanja embrija.Savremeni stav u liječenju neplodnosti jeste vraćanje jednog embrija dok se ostali zamrzavaju. Na taj način se smanjuje šansa za višeplodnu trudnoću koja se teže iznosi, drugim riječima kod vraćanja jednog embrija veće su šanse da se trudnoća iznese do kraja i da se rodi živa i zdrava beba.

Liječenje neplodnosti zahtjeva ogromno medicinsko znanje, te je iskustvo doktora koji vode te centre izuzetno značajno za uspjeh.

Alernativno napajanje el. energijom i rezervna oprema također su na spisku obaveznih stvari koje ozbiljan centar mora imati.

Šta god odlučili morate biti svjesni da ne postoji instant rješenje, te da ćete od želje za potomstvom do njenog ostvarenja morati proći put koji nije uvijek lak, ali ne mora biti ni težak ukoliko uz vas budu oni koji to rade najbolje.