Kriokauterizacija predstavlja najrašireniju metodu liječenja hroninog cervicitisa, cervikalnih displazija, te drugih manjih benignih tumora kože kao što su genitalne bradavice. U zadnje vrijeme sa izuzetno velikim uspjehom se primjenjuje u liječenju cervikalnih HPV infekcija. Njene prednosti su u tome što se radi o veoma efikasnoj metodi koja se najčeše vrši samo u jednom aktu (jednokratno), te da nije bolna.

Previđenje tečnog u plinovito stranje nekih gasova kao što je azotni oksidul i CO2 dovodi do stvaranja vrlo niskih temperatura koje dovode do kristalizacije tečnosti unutar ćelije ili propadanja nekih organela što za posljedicu ima takve poremećaje koji dovode do odumiranja ćelije.

Ta pojava je u praktičnoj upotrebi u liječenju raznih promjena na koži i sluznicama. Specijalni aparat koji se zove kriokauter koristei teni azot (azotni oksidul ili NO2) proizvodi temperaturu od -89ºC u veoma kratkom periodu (desetak sekundi) i zadržava je na tom nivou onoliko koliko mi to želimo. Upotreba azotnog oksidula je veoma rasprostranjena, ne samo zbog vrlo niskih temperatura koje stvara nego i zbog njegove jednostavne upotrebe, netoksinosti ali i relativno niske cijene.

Na ovaj način se uništava samo površni sloj epitelnih ćelija grlića koji i jeste patološki izmijenjen, dok očuvanje bazalnog sloja omogućava proces regeneracije tretiranog tkiva u cijelosti.

Više o kriokauterizaciji

Pročitaj još i…