11 GODINA OD PRVE MIKROINJEKCIJE U BiH

Prije tačno 11 godina stručni tim naše Ginekološke klinike dr. Balić prvi je na ovim prostorima upotrijebio metodu mikroinjekcije ICSI nakon koje je rođena naša prva beba.

– Naša najveća satisfakcija je to što smo tu metodu donijeli u naše krajeve. Sjećam se rođenja prve bebe i to je definitivno bio jedan od najsretnijih dana u mom životu. Svaka pozitivna BETA i svako rođenje nove bebe za cijeli naš tim su zaista velika radost, a sa ponosom mogu reći da smo u junu slavili rođenje šest novih beba začetih vantjelesnom oplodnjom i čak 12 pozitivnih BETA testova.

Vijest o tome pročitajte na:

http://drbalic.ba/balic2.ba/view-more/velike-bete-za-male-bebe/229

Šta je mikroinjekcija?

Postoje dva načina vantjelesne oplodnje: Klasični IVF metod i mikoinjekcija ICSI

Mikroinjekcija je postupak kada se muška polna ćelija uz pomoć mikroigle ubacuje u žensku polnu ćeliju i pokreće postupak oplodnje.

Prof.dr. sci. Devlete Balić pojašnjava da se kod ove metode ne ostavlja mogućnost samim spermatozoidima da nađu put kroz omotač jajne ćelije, već ovim postupkom upravlja biolog.

„Ovom metodom jedan spermatozoid se direktno pomoću mikroinjekcije, a pod kontrolom mikroskopa uvodi u jajnu ćeliju. To je posebno važno u situacijama kad raspolažemo s relativno malim brojem jajnih ćelija, što je najčešće i slučaj“, objašnjava dr. Balić.

Metoda mikroinjekcije  omogućava čak i muškarcima sa najmanjim brojem spermatozoida da imaju dijete. Naime, mikroinjekcija je jedini realan način oplodnje u slučajevima malog broja i slabe pokretljivosti spermatozoida (oligoasthenospermia).