Neplodnost je specifičan problem, te je i samo liječenje nešto drugačije nego što je to slučaj u drugim oblastima medicine.

1. Želimo bebu

Roditeljstvo predstavlja jednu od najvažnijih uloga u životu. Dolazak bebe donosi novu dimenziju i mijenja svijet iz temelja. Njihov smijeh, prvi koraci i riječi čine nezaboravne trenutke koje roditelji čuvaju zauvijek. Ako se nalazite na putu prema roditeljstvu, naš tim je ovdje da vam pomogne.

2. Pregled i konsultacije

Kada odlučite napraviti prvi korak  potrebno je da zakažete svoj prvi pregled i konsultacije koje su POTPUNO BESPLATNE.  Termin zakažite putem emaila info@drbalic.ba ili nas kontaktirati pozivom na 061 140 222.

Kako bismo olakšali cijeli proces, predlažemo da pripremite zadnje nalaze ili da iste uradite kod nas:
Kliničke i ultrazvučne ginekološke preglede koje već imate
Hormonski status žene (FSH, LH, PRL, estradiol, progesteron, testosteron, TSH, T3 i T4, AMH) urađen u vrijeme menstruacije
Spermogram supružnika
Ispunjen naš upitnik o neplodnosti dostupan na sledećem linku

Ukoliko ove preglede želite obaviti kod nas, potrebno da nas kontaktirate i zakažete termin putem emaila  info@drbalic.ba ili pozivom na 061 140 222.

Idealno vrijeme za prvi dolazak je pred kraj menstruacije kada možemo obaviti klinički i 4D ultrazvučni pregled, analizirati hormone i spermogram.

3. Stimulacija ovulacije

Nakon što krenemo s postupkom prvo radimo stimulaciju ovulacije.To podrazumijeva primjenu određenih lijekova prilagođenih svakom pacijentu kako bi se stimuliralo istovremeno sazrijevanje više jajnih stanica. Koriste se tablete i injekcije, a doze i protokoli se određuju na početku stimulacije.

4. Punkcija

Slijedeći korak je punkcija koja se izvodi u postupku vještačke oplodnje radi dobijanja jajnih stanica iz jajnika žene. Ovaj postupak se obavlja u kratkoj anesteziji, koristi se tanka igla za izvlačenje jajnih stanica. Nakon punkcije, jajne stanice se obrađuju u laboratoriju za postupak oplodnje.

5. Oplodnja u laboratoriji

Nakon što obezbjedimo  jajne stanice, one se oplode spermatozoidima u laboratoriji kako bi se stvorili embriji. Embriji se uzgajaju u inkubatoru nekoliko dana prije nego što se odabere najbolji za postupak embriotransfera.

6. Embriotransfer

Ovo je postupak u kojem se embrij prenosi u maternicu žene kako bi se postigla trudnoća. Obavlja se trećeg ili petog dana nakon oplodnje u laboratoriju, pažljivo se prenosi tankim kateterom. Nakon embriotransfera, parovi trebaju slijediti upute liječnika kako bi povećali šanse za uspješnu trudnoću. Parovima s više kvalitetnih embriona predlaže se postupak zamrzavanja za buduće pokušaje.

7. Dijagnoza trudnoće

Nakon uspješnog embriotransfera, zajedno očekujemo pozitivan test na trudnoću. Tada počinje novo putovanje i praćenje trudnoće.

Iako može doći do neuspjeha u prvom pokušaju, važno je znati da se postupci mogu ponavljati. Većina parova koji prođu kroz više od tri embriotransfera ostvari trudnoću i porođaj.