Rano otkrivanje i prevencija raka grlića maternice

CERVICITIS
Zapaljenje grlića materice (cervicitis) jedno je od najčešćih oboljenja genitalnih organa žene čija se učestalost kreće između 40 i 70%. Njegova velika učestalost i relativna podnošljivost doprinose izvjesnom zanemarivanju ovog oboljenja koje ide do tih razmjera da se u svakodnevnoj praksi čak i ne registruje. Međutim, cervicitis je značajan iz više razloga:
predstavlja dugogodišnje žarište infekcije u genitalnim organima žene, izvor je novih i razbuktavanja starih upala janika
prouzrokuje dugotrajan manje-više povećan vaginalni iscjedak otporan na uobičajenu terapiju,
povećava sklonost za razvoj različitih promjena iz kojih se može razviti i rak grlića.
Više o ranom otkrivanju i prevenciji raka grlića maternice

KOLPOSKOPIJA
Kolposkopija je usavršeno posmatranje vidnog polja binokularnom lupom i dobrim osvijetljenjem uz čiju pomoć se mogu vidjeti strukturne promjene u sluznici vagine i grlića koje se golim okom ne mogu uočiti. Metoda je jednostavna, bezbolna i neškodljiva, a tehnika samog pregleda traje 3-5 minuta.

Pregled grlića pod kolposkopom pruža mnogo više informacija od posmatranja golim okom, no stručnjak koji ga primjenjuje mora biti odgovoran i izvježban da uoči razliku između normalnih stanja na površini grlića i promjenama iza kojih se eventualno krije karcinom. Činjenica da bi svaki ginekolog morao biti izvježban kolposkopičar i preuzeti na sebe odgovornost za svoje odluke glavna je zapreka da se kolposkopija nije afirmisala kao metoda masovne detekcije karcinoma grlića. Kombinovana primjena citologije i kolposkopije ima pouzdanost u otkrivanju ranih oblika karcinoma od 99% te je najpogodnija je za masovnu detekciju.
Više o kolposkopiji

PA-PA TEST – EKSFOLIJATIVNA CITOLOGIJA
Zbog pogodne lokalizacije postupak uzimanja materijala za citološku obradu je jednostavan i brz što omogućava primjenu kod velikog broja žena. Osim toga, to je bezbolna i neškodljiva metoda koja ne zahtijeva skupu opremu sa vrlo visokim procentom pouzdanosti te je skoro idealna za masovnu detekciju karcinoma grlića.

Uzimanje briseva. Poslije uvođenja vaginalnih spekuluma vrši se orijentacioni pregled grlića i vagine bez upotrebe ragenasa (kolpokopom ili golim okom), a onda se sa štapićem uzima bris iz zadnjeg svoda vagine (A-bris) i sa grlića (B-bris). C-bris se uzima iz samog kanala grlića specijalnom četkicom.
Više o PA-PA testu

KRIOKAUTERIZACIJA
Kriokauterizacija predstavlja najrašireniju metodu liječenja hroničnog cervicitisa, cervikalnih displazija, te drugih manjih benignih tumora kože kao što su genitalne bradavice. U zadnje vrijeme sa izuzetno velikim uspjehom se primjenjuje u liječenju cervikalnih HPV infekcija.

Pročitaj još i…