UPUTSTVO ZA KOLPOSKOPSKI PREGLED

Da bi ostvarili naš zajednički cilj -uspješan i kvalitetan pregled preporučujemo vam slijedeće:

  1. da ponesete medicinsku dokumentaciju koju posjedujete, a naročito ranije nalaze od kolposkopije i PA-PA testa.
  2. pregled se ne obavlja za vrijeme menstruacije tj. za kvalitetan pregled je potrebno da nema nikakvog krvarenja iz materice ili vagine
  3. tri dana prije pregleda da nemate seksualne odnose niti da koristite bilo kakvu vaginalnu terapiju.,

Kolposkopija. To je pregled vagine i grlića koji se obavlja specijalnim instrumentom –kolposkopom, (po čemu je metoda i dobila ime) koji uvećava za 20-30x. Na taj način se mogu vidjeti strukturne promjene u sluznici vagine i grlića koje se golim okom ne mogu uočiti. Ova metoda je neobično važna jer se na taj način mogu naći mjesta na površini grlića sa kojih se biopsijom uzima materijal za patohistološku pretragu.

Danas je u praksi tzv. proširena kolposkopija. to znači da se prije pregleda grlića uzimaju brisevi za citološku analizu (PA-PA test) a zatim se grlić i vagina očiste suhom vatom i posmatraju. Poslije toga se grlić premazuje reagensima koji rastvaraju sluz, sekret omogućujući bolju vidljivost i jasnije uočavanje promjena na grliću. Na kraju se grlić premazuje rastvorom joda (Šilerov test) čime se još preciznije označava patološki izmijenjen epitela sluznice grlića.

Metoda je jednostavna, bezbolna i neškodljiva, a tehnika samog pregleda traje 3-5 minuta.!

Eksfolijativna citologija (PA-PA test) Ova metoda se zasniva na citološkoj analizi odljuštenih ćelija vagine i grlića. Zbog pogodne lokalizacije postupak uzimanja materijala je jednostavan i brz što omogućava primjenu kod velikog broja žena. Osim toga, to je bezbolna i neškodljiva metoda koja ne zahtijeva skupu opremu a procenat pouzdanosti je vrlo vrlo visok, te je skoro idealna za masovnu detekciju karcinoma grlića. Ovu metodu je uveo Papanicolau te je zbog uobičajena je skraćenica PAPA-bris ili test.

Uzimanje briseva. Poslije uvođenja vaginalnih spekuluma vrši se orijentacioni pregled grlića i vagine bez upotrebe reagenasa (kolposkopom ili golim okom), a onda se sa posebnim štapićem uzima bris iz zadnjeg svoda vagine (A-bris). Drugim krajem štapića koji je specifičnog oblika uzima se bris sa vanjske površine grlića (B-bris). C-bris se uzima iz samog kanala grlića specijalnom četkicom.

Nalazi Pa-PA testa budu gotovi za nekoliko dana. Neobično je važno da nalaz bude pravilno interpretiran od strane specijaliste ginekologa jer on nije samo odgovor da li ima raka na grliću materice nego i kakvo je trenutno stranje vanjske porcije i kanala grlića što ima direktno uticaja na daljnji tok terapije. Osim toga, ono što je napisano na nalazu ima značaj tek u korelaciji sa Vašim  subjetkivnim smetnjama, trenutnom stanju vaših genitalnih organa i rizika koje eventualno posjedujete.

Kontrolni PA-PA test se ponavlja nakon završene terapije ali tako da razmak između dva uzimanja brisa ne bude manji od 4 mjeseca. Ne zaboravite da ponavljanje PA-PA testa bez provedene cjelokupne tarapije nema nikakvog smisla

Ako je nalaz sasvim uredan i ako žena nema nikakvih smetnji preporuka je da se on ponovi za 1- 3 godine što zavisi od starosti žene, ranijih nalaza, rizika za pojavu karcinoma grlića i slično.  Žene koje koriste neku kontinuiranu kontracepciju (tablete, spirala) ovaj pregled treba da rade jednom godišnje.

Pročitaj još i…