Ginekološki pregled je specifičan po tome što je vezan za pregled najintimnijeg dijela tijela, te je povezan sa nelagodnošću, sramom, a vrlo često i strahom. Naravno, mi to znamo te želimo da pregled ne bude bolan i grub ali da ga obavimo onako kako treba.

Ginekološki pregled se sastoji iz tri dijela: inspekcija, pregled pod ekaterima i bimanuelni pregled.

Inspekcija predstavlja pregled vanjskih genitalija posmatranjem i uočavanjem određenih promjena na njima. Taj dio pregled obično brzo prođe tako da Vi i nemate osjećaj s kojom smo pažnjom obratili pažnji na izgled vanjskih genitalija.

Pregled pod ekarterima znači pregled vagine i spoljne površine grlića koji nam omogućava instrument koji se uobičajeno naziva spekulum. Taj dio pregleda je prilično neprijatan ali je veoma važan jer na taj način golim okom možemo imati odličan u vid u stanje grlića što je od velike važnosti i bez čega pregled nije kompletan. Osim toga, dobija se mogućnost uvida u strukturu i izgled zidova vagine, te o vaginalom sekretu, njegovom izgledu, boji, količini.

Bimanuelni pregled je u stvari pregled u pravom smislu te riječi koji se vrši sa dvije ruke: unutrašnja i vanjska. Kod dešnjaka unutrašnja ruka je desna a vanjska lijeva. Uobičajeno u vaginu uvodimo dva prsta unutrašnje ruke (mada ima ginekologa koji pregledaju i samo jednim prstom) s kojima hvatamo prvo matericu a onda jajnike i tiskamo ih do vanjske ruke. Ovakva tehnika pregleda je zato što je materica smještena u sredini male karlice a za nju je vezana elastičnim vezama koji joj omogućuju pokretljivost u svim pravcima. Ako je došlo do upale ili nekih drugih patoloških procesa u predjelu grlića, jajnika ili jajovoda pomjeranje materice će prouzrokovati bol.

Da bi se obavio kvalitetan pregled a koji pri tom neće biti bolan i neprijatan potrebno je da se za njega i pripremite. Prije ulaska u ordinaciju potrebno je da se izmokrite jer pun i nedovoljno prazan mokraćni mjehur otežava pregled, čini ga neprijatnim pa čak i bolnim. Kad legnete na ginekološki sto i stavite noge u nogare, potrebno je da dobro raširite noge i da ruke stavite na grudi. Ako uspijete da se dobro opustite, vaši trbušni mišići neće biti zategnuti što će značajno olakšati ubrzati bimanuelni pregled.

Dobro je da na pregled ponesete medicinsku dokumentaciju koju posjedujete koja će nam pomoći da brže riješimo vaš problem.

 

Pročitaj još i…