Najveći broj žena ostaje u drugom stanju vrlo lako i brzo, ali u nekim slučajevima to zna biti poprilično teško, pa čak i nemoguće. Najveći teret tog problema obično nose žene, te se zbog toga upravo one prvo obraćaju svom ginekologu u nadi da će im on pomoći. Međutim, nerijetko se dešava da zbog nedovoljne stručnosti, taj pristup nije cjelovit i optimalan čime se nepotreno izgube mjeseci pa čak  i godine.

Posjeta specijalisti reproduktivne medicine tj. doktoru koji je specijaliziran za liječenje neplodnosti, parovima pomaže da u najkraćem roku dobiju kvalitetne informacije i smjernice koje će im pomoći da riješe svoj problem.

U narednom tekstu ćemo Vam pokazati sedam najznačajnijih razloga zbog kojih je zbog problema neplodnosti važno otići u specijalizovanu ustanovu.

 1. Razgovor sa parom
  • Prvi korak u svim specijalizovanim ustanovama ovog tipa jeste upravo razgovor sa parom tj. i žena i muškarac su zajedno kod doktora i u prilici su dobiti odgovore na sva pitanja i dileme, te informacije o planiranim dijagnostičkim i terapijskim procedurama. Na taj način se postiže međusobno povjerenje para i doktora, koje rezultira njihovom boljom saradnjom u provođenju svih postupaka koji se planiraju a koji nekad mogu biti i nelogični i nerazumljivi.
   Recimo npr. pušenje i gojaznost nesporno su dokazani faktori koji umanjuju plodnost i uspjeh svih metoda liječenja neplodnosti, te je važno da se oni eliminišu. I taj naizgled “skroman” doprinos ulijeva značajnu nadu i vjeru u uspjeh.
 1. Spermogram -pregled sjemene tečnosti
  • Taj pregled podrazumijeva analizu sjemene tečnosti muškarca, koja nam daje značajne informacije o plodnosti muškarca, a na osnovu broja i pokretljivosti spermija. Taj nalaz nas brzo usmjerava na pravi put, te pomaže bržem dolasku do cilja. Interpretacija nalaza spermograma je specifična, te ovisi o većem broju faktora kao štu su dužina neplodnosti i starosna dob žene. Takođe je vrlo važno istaći da se nikad ne donosi zaključak na osnovu jednog spermograma jer razlike mogu biti vrlo velike. Tek ako se ponovljeni spermogram pokaže sličnim kao prethodni možemo donositi zaključak. S obzirom da je po mnogim statistikama muški faktor uzrok neplodnosti u 40% slučajeva, moguće je da već u samom startu dođemo do  mogućeg uzroka neplodnosti koji će nam pomoći da izbjegnemo neke preglede kod žene.
 1. Ginekološki i ultrazvučni pregled
  • Pregled žene je važan i nezaobilazan dio ispitivanja neplodnosti, čak i u situacijama gdje smo već došli do zaključka da se radi o tzv. muškom faktoru. Naime, nerijetko se dešava da imamo udružene probleme što nam može značajno otežati liječenje ako smo pregledu žene pristupili površno. Različite nepravilnosti materišta, endometrija, strukture materice i jajnika mogu biti možda i značajniji razlog neplodnosti nego tzv. muški faktor.
   Pregledi koji rade specijalisti za liječenje neplodnosti su nazgled isti kao i pregledi drugih ginekologa jer se radi o tzv. bimanuelnom ginekološkom pregledu, te vaginalnom ultrazvučnom pregledu. Suštinska razlika jeste u činjenici da se ovdje radi o pregledu zdravih i mladih žena koje nemaju ginekoloških problema, te traženju uzroka neplodnosti odnosno mogućih promjena koje se mogu dovesti u vezu sa neplodnošću. Zbog toga, se pregledi rade u tzv. prvoj fazi ciklusa (od 7. Do 12. dana ciklusa) kada se može pravilno interpretirati izgled materice, endometrija i jajnika, koji je specifičan. Korištenje kolor doplera i 3D/4D tehnologije, te VCI i Omni view moda omogućuje kvalitetnu procjenu stanja plodnosti kod žene.
   Pregledi urađeni u drugoj polovici menstrualnog ciklusa bez korištenja pomenutih ultrazvučnih tehnologija mogu rezultirati “lažno” urednim nalazom, te odvesti cijeli postupak dijagnostike i liječenja u krivom pravcu. Npr. ultrazvučnim pregledom materišta pred samu menstruaciju nećemo biti u prilici da uočimo nepravilnost materične šupljine niti polipe endometrija koji relativno česti uzroci neplodnosti kod žena “kod kojih je sve u redu”.
 1. Pregled prohodnosti jajovoda
  • Ako je nalaz spermograma uredan, slijedeći korak je ispitivanje prohodnosti jajovoda od čega će zavisiti daljnji postupak dijagnostike i liječenja neplodnosti. Prohodnost jajovoda može biti kompromitovana neprimjetnim, tihim upalnim procesom ali i posljedicom upale “slijepog crijeva” ili nekih operacija u maloj karlici. Ako je su jajovodi neprohodni trudnoća prirodnim putem nije moguća, te je bio kakav drugi pristup osim vantjelesne oplodnje samo gubljenje vremena.
   S druge strane, početak bilo kakvog liječenja neplodnosti sa nepoznatim stanjem jajovoda nije opravdan jer dolazimo u situaciju da liječimo metodom koja nema ni teoretske šanse da uspije što dodatno traumatizira neplodni par.
 1. Hormonske pretrage
  • Analizom hormonskog statusa kod žene dobivamo mnogo informacija o njenoj plodnosti ali i o nekim drugim mogućim razlozima koji mogu da na to utiču kao što su povećan prolaktin i neuredni nalazi hormona štitne žlijezde. Hormoni jajnika i hipofize nam govore o tome koliko je funkcija jajnika očuvana što nam je veoma važno pogotovo kod žena koje imaju više od 30 godina.
   Svi hormoni se rade u vrijeme menstruacije  2. do 5. dana menstrualnog ciklusa
 1. Biohemijske i mikrobiološke pretrage
  • Na plodnost žene utiču i razni drugi tzv. negenitalni faktori, te je poželjno da i s njima budemo upoznati. To nisu isključivi uzroci neplodnosti ali su faktori koji mogu negativno uticati na tok i ishod trudnoće. Osim uobičajenih pretraga u ovu grupu spada i inzulinemija i OGTT tj. analiza vrijednosti šećera i inzulina u krvi nakon opterećenja čiji poremećaj može imati tijesne veze sa neiznošenjem trudnoće tj. sa spontanim pobačajima.
 1. test 4 gena na trombofiliju
  • U zadnjih 10 godina došlo se do spoznaje da žene koje nose jedan od mutiranih gena za trombofiliju, teže iznose trudnoću zbog prevelikog stepena grušanja krvi koje rezultira slabijom obskrbom krvlju materice i ploda, što može dovesti do spontanog pobačaja. To je važno na vrijeme znati s obzirom, da se to može spriječiti, a i kako bi se odgovarajuća terapija uključila na vrijeme tj. od pozitivnog testa na trudnoću.
 2. Serološke pretrage
  • Ove analize nam pomažu da na vrijeme otkrijemo rizične virusne infekcije, te spriječimo njihov negativan uticaj na tok i ishod trudnoće.