Zadnjih nekoliko godina svjedoci smo pojave da mladi ljudi zbog posla privremeno ili trajno napuštaju našu zemlju. Nije rijetka pojava da je jedan od supružnika više mjeseci odsutan, a da su i boravci kratkotrajni, što u značajnoj mjeri utiče na mogućnost začeća. Ukoliko uz to postoje i neki medicinski problemi kod nekog od partnera, to još više otežava problem, ne samo paru neko i liječnicima koji se bave liječenjem neplodnosti. Ispitivanje uzroka neplodnosti, sprovođenje određenih metoda liječenja vezano je za menstrualno ciklus, plodne dane, odnose u vrijeme ovulacije i sl. što cijeli proces zbog otsustva jednog od partnera čini neizvodivim.

Kada je riječ o vantjelesnoj oplodnji, te prepreke možemo zaobići na taj način što spolne stanice ( jajne stanice i sjeme ) možemo zamrznuti i koristiti ih kada sama priroda procesa liječenja to zahtijeva.
U BH IVF centru ” Dr Balić” primjenjujemo metode zamrzavanja sjemena i njegovog korištenja u postupku vantjelesne oplodnje i kada je partner otsutan uz uslov da uz odredenu proceduru da i pohrani zamrznuto sjeme.