Parovi koji prolaze imaju potrebu za ogromnom psihološkom podrškom. Psihološka podrška je veoma značajna, od same pripreme tokom cijelog postupka i nakon postupka. Parovi koji prolaze kroz proces vantjelesne oplodnje generalno se nalaze u jednom kriznom fiziološkom i psihološkom stanju koje zahtijeva ogromnu podršku, kako uže i šire porodice, tako i stručnjaka iz medicine i psihologije.

Trenutno kada se suočavamo sa borbom protiv pandemije korona virusa, svi se manje više suočavamo sa raznim životnim teškoćama, a u ovoj situaciji one su se dodatno složile. Parovi koji su se našli u procesu vantjelesne oplodnje suočili su se sa jako bitnim faktorom, odnosno neizvijesnošću i vrijeme koje je za njih jako bitno.
U ovom momentu bitno je istaknuti koliko je neizvjesnost pojačana i kako negativni uticaji na parove dovode do pogoršanja psihičkog stanja. Psihološka priprema uveliko utiče na uspješnost cjelokupnog postupka vantjelesne oplodnje , zbog toga je veoma bitno voditi brigu o fizičkom zdravlju, psihičkoj stabilnosti tj. očuvanju mentalnog zdravlja.