Ivana
Postovani,

Vas sam pacijent, tacnije dr Adema. Radili smo kriokauterzaciju i blizila mi se vantjelesna. Imala sam tu upornu upalu. Dali ste mi kantarionove vaginalete na svaki drugi dan, pa me zanima da li dok traje ova situacija nastavim sa istim? Hvala unapred na odgovoru i Vasem trudu da nam izadjete u susret i u ovakvim situacijama. Lijep pozdrav za Vas, svako dobro Vam zelim.

Samo nastavite sa tim vaginaletama ili sličnim ako tih nema a to su Lactogyn, Oleagyn i Gynophilus dok se ne steknu uslovi da bezbjedno dođete.

 

Marijana
Dobar dan , trebala sam imati redovnu kontrolu 31. Kod doktora , međutim zbog ove situacije znam da necu. Međutim ja imam bolove vec 5 dana, ali od juce su nepodnosljivi .. Bol nisko u stomaku i stidnoj kosti toliko boli da ja na noge stati ne mogu , ne mogu ni da sjedim boli cak i kad lezim. Bol me drzi skoro citav dan tako. Takođe mi je pojacan smeđi iscjedak. Sad sam 33 nedelja. Ovde nigdje nisam mogla doci do doktora .. Zanima me misljenje doktora , pijem apaurin i pocela sam sa utrogestanom jer ne znam da li je sve uredu.
Hvala unaprijed na odgovoru.

Sad je najvažnije da pratite pokrete bebe i da redovno kontrolište vašu težinu (sedmični prirast bi trebao biti oko 500g). Taj iscjedak može bit ii od posteljice i od upale grlića pa je preporuka da nastavite sa tom terapijom koju koristite, strogo mirovanje bez odnosa i da uzmete Polyginax vag. Bitno je da “uđete” u IX mjesec. AB

Ermina

Imala sam spontani pobacaj. Uradjena je kiretaza i rekiretaza 07.02. I 12.02.2020. Ispila sam Xiclav tbl i metrozol tbl 10 dana uz ergotyl sol. Menstruaciju sam dobila 13.03. U zadnja 3-4 dana osjecam bolove i nelagodu kad sjedim i bol i nelagodu na dodir spolovila. Imam i pojacan bijel, sirast sekret. Ispirem kamilicom. Mozete li mi reci sta da radim?

Uzmite Polyginax vaginalete i Funzol cps 150mg

Vanda
Postovani prof. Balic,

u razumijevanju za trenutnu situaciju, ipak se nalazim u neizvjesnoj situaciji po pitanju svoje trudnoce. Ja nemam gdje trenutno otici na pregled.
Naime, moja kontrola koju smo dogovorili kod dr Hodzica (31.3), mjerenje cervixa, je upitna, jer KBZ ne prima pacijente na pregled zbog proosirenog virusa. Dr. Hodzic ne moze niti da radi privatno u MEDIKOMU zbog mjera predostroznosti. A ja naravno ne bih da se izlazem riziku.

Ja ne znam dalje sta da radim.

Sto se tice terapije 3x po 5mg apaurina i buskopan, sam u nedoumici, zbog zdravlja bebe ,iako postujem Vase strucno misljenje, bojim se da nece NEGATIVNO UTJECATI NA BEBU. Osjetim da pokreti bebe nisu tako jaki i da cesto miruje. TRENUTNO sam 27+5.

Obzirom da ja mirujem i idem samo do wc-a, mislite li da li bi bilo vrijeme da se doza apaurina smanji?
Sta mi savjetujete?
s postovanjem,

Vanda

Ako mi vjerujete kao što govorite onda me i poslušajte i ne dovodite u pitanje Vašu trudnoću. Predloženu terapiju nastavite uz sve mjere koje smo dogovorili na zadnjem pregledu u Tuzli. Bitno je da ovaj mjesec “izgurate” a vjerujem da hoćete jer se pridržavate svih uputa i da smo to na vrijeme uočili i preduzlei sve potrebne mjere. Osim mirovanje i predložene terapije kontrolišite tjelesnu težinu jer bi sada trebalo da dobijate 500g sedmično. To je indirektan znak da beba dobro napreduje. TAkođer se može mjeriti udaljenost od dna materice do stidne kosti koja u centimetrima treba biti kao broj nedelje u kojoj ste.Smanjenje pokrete bebe nije povezano sa apaurinom nego sa položajem bebe u materici.

Andrea 
Poštovana,
nisam Vaš pacijent ali bih bila zahvalna na Vašoj pomoći. Trenutno nisam u BiH te nisam u prilici obaviti ginekološki pregled. Imam 19 godina, do sada nisam imala apsolutno nikakvih problema. Od početka veze s trenutnim partnerom, tokom odnosa imam nepodnošljive bolove. Na samom početku odnosa javlja se bol te dolazi do pojave ranice na sluznici, na samom ulazu u vaginu. Ranica je crvena i veličine jednog centimetra. Ranica se povuče u roku od 24h bez ikakvog tretiranja, ako nema odnosa.
Unaprijed zahvalna.

To se radi o upali te prije svega preporučujem Plymicol kremu, bez odnosa za vrijeme terapije a nakon toga odnosi sa kondomom dvije sedmice. Bolovi su zbog upale grlića a za to se preporučuju odnosi sa kondomom.

Pročitaj još i…