Rada
Cao posto nisam u situaciji zbog ovog virusa da dodjem na pregled, zeljela bih ako mi moze te samo reci koje tablete smijem uzimati tokom menstruacije, jer su mi bas bolne( bol u ledjima i desna strana jajnika i noge?

Ako niste alergicni mozete uzeti Indometacin ili Voltaren.


Edina
Poštovanje, radila sam dva testa za trudnocu i bili su pozitivni. Znam kolika je važnost prvog pregleda za trudnice i iz toga dolaze moja pitanja uključujući trenutnu situaciju sa virusom. Šta da radim u ovoj situaciji i kako na pregled kada ginekolog u domu zdravlja i u većini privatnih ordinacija ne radi zbog pomenutog stanja? Da li imate kakve upute kojih bi se trebala pridržavati? Da li bi ipak svejedno trebala zakazati pregled negdje ?

Ne budite uplašeni.
To su lijepe vijesti.
Za vaS je od većeg interesa da ne izlazite i ne rizikujete mogućnost infekcije.
Pregled se moze zakazati bezbjedno za 10-15 dana.
Počnite uzimati Folnu kis.
Lijep pozdrav
Dr Devleta Balic


 

Almedina
Zdravo zbog čega se javljaju grcevi po stomaku pred ciklus i za vrijeme ciklusa

Ovako ne mogu odgovoriti ns pitanje.
Ipak je potreban pregled.
Osim lijekova protiv bolova koje mozete uzimati do pregleda.
Lijep pozdrav
Devleta Balic

Sabina
Poštovani,
U 23+3 sam sedmici trudnoće. Trudnoću ste mi konstatovali krajem novembra 2019. godine, radili smo detaljne nalaze (suprug i ja) radi prethodna dva spontana pobačaja. Sve nalaze ste pregledali tada i rekli ste da su ok, osim nalaza trombofilije koji nije bio završen u momentu dolaska na pregled.
Propisali ste mi preventivno terapiju clexan (4.000 i.j) do dobijanja nalaza i sljedeće kontrole. Nalaz trombofilije je pokazao mutaciju na dva faktora: MTHFR (C677T) – CT (heterozigot) i PAI-1 – 4GG (homozigot).
Prije kontrole sam, u decembru dobila obilno krvarenje (15 clexana primila), te sam hospitolizovana 5-6 dana zbog zaustavljanja krvarenja, na par dana mi je bio isključen clexan i tada mi je konstatovano postojanje hematoma i propisano strogo mirovanje. Nastavila sam sa clexanom po izlasku iz bolnice, da bih opet u januaru dobila obilno krvarenje (40-ak clexana primila), ponovo sam bila hospitalizovana na 10-ak dana, te po izlasku iz bolnice mi je isključen iz terapije clexan, pod sumnjom da je isti izazvao krvarenje i da sam izašla iz kriznog perioda (ušla u 4. mjesec trudnoće), a da će se naknadno donijeti odluka o ponovnom uključenju clexana u terapiju po izvršenim kontrolama.
Posljednju kontrolu sam obavila 04.03.2020. godine (hematom se skoro skroz povukao), te su se stekli uslovi da na iduću kontrolu dođem kod Vas, bila sam rezervisala termin za pregled, ali je isti otkazan, te po smirenju epidemiološke situacije planiram doći na pregled.
Trenutno korirtim terapiju: 3×2 utrogestan (dnevno), 1×1 prenatal (dnevno) i 1x progesteron (sedmično).
Moje pitanje je, da li smatrate da clexan injekcije trebam ponovo uključiti u terapiju na osnovu gore navedenih mutacija kod faktora testa na trombofiliju?
Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

Clexan amp nastavite jer vam je on potreban a nije povezan sa hematomom. Hematom ima veze sa posteljicom i kontrakcijama materice a one mogu imati veze sa vašim ponašanjem.
Preporuka.

Mirovanje strogo i bez odnosa
Uz postojeću terapiju uključiti i buscopan drg 3×1
voditi računa o ishrani, meso i povrće i da ne dobijete više od 500g sedmično
pratite pokrete ploda
Lijep pozdrav

[contact-form-7 id=”1806” title=”Kontakt obrazac 1”]

Pročitaj još i…