Prolazak kroz ovaj period je poprilično individualan, što znači da će svaka žena doživjeti menopauzu na poseban način. Ono što je zajedničko kod većine žena kao možda prvi znak je poremećaj menstrualnog krvarenja i talasi vrućine “valunzi”.

Nepravilnosti menstrualnog ciklusa

U početku, ciklusi mogu postati kraći pa žena ima više ciklusa u godini dana. Kasnije ciklusi najčešće postaju duži (manje ciklusa u godini dana), mogu povremeno izostati i zatim se ponovno za izvjesno vrijeme pojaviti.

Simptomi koji čine predmenstrualni sindrom (PMS) takođe traju duže. Krvarenje se može produžiti ili skratiti, a količina menstrualne krvi može postati veća ili manja. Posjeta ginekologu se svakako preporučuje ako ciklus bude kraći od 21 dan, ako krvarenja traju duže od sedam dana ili ako se produžavaju za nekoliko dana više nego što je bilo uobičajeno, ili ako se pojavi krvarenje u sredini ciklusa između dva menstrualna krvarenja i ako menstrualna krvarenja budu obilnija nego inače.

Talasi vrućine

Talasi  vrućine traju od nekoliko mjeseci do nekoliko godina (najčešće 3-5), a mogu se ponovno pojaviti ako se liječenje prekine.  Osnovni je uzrok u “kvaru na termostatu”, centru za regulaciju tjelesne temperature koji se nalazi u mozgu i koji je takođe osjetljiv na smanjenje nivoa hormona  estrogena, iako se tačan mehanizam još uvijek ne zna. Uobičajeno su talasi vrućine praćeni znojenjem (češće noću) i ubrzanim radom (“lupanjem”) srca, te osjećajem uznemirenosti, rijetko osjećajem panike. Nastaju zbog povećanog protoka krvi u površnim (potkožnim) krvnim sudovima zbog pokušaja tijela da smanji tjelesnu temperaturu.

Psihološke promjene

Na sreću, ipak nisu sve žene podložne pojavi takvih simptoma. Neke ih imaju u znatno blažem obliku i traju znatno kraće. Na ovo, promjene osim hormona dodatno utiču i drugi faktori kao što su: odrastanje i odlazak djece od kuće, vidljive  posljedice starenja, blizina penzionisanja. Žene koje su prije bile sklone depresivnom ponašanju mogu tokom perimenopauze oboljeti od prave depresije koja se ispoljava  hroničnim umorom, gubitkom interesa za uobičajene sadržaje i životne aktivnosti i potištenošću.

Osteoporoza

U postmenopauzi kod više od 50 posto žena smanjena je koštana masa. Sama osteoporoza nema upozoravajućih simptoma. Bol u leđima može biti simptom već nastalog preloma jednog ili više pršljenova. Prelom podlaktice ili kuka može dovesti do toga da su žene zavisne od tuđe njege i pomoći.

Ako ste prije vremena ušli  u postmenopauzu, mršavije ste građe, ako ste zapazili da ste izgubili tjelesnu visinu, pušite, konzumirate više alkohola i crne kafe, unosite manje namirnica bogatih kalcijumom, ako je u vašoj porodici bilo slučajeva osteoporoze i osteoporotičnih preloma, tada imate veći rizik za osteoporozu.

Promjena kože
Nedostatak hormona u klimakteriju pomaže promjenama na koži koje su posljedica starenja: koža postaje suva, tanja, neelastična, mjestimično ispucala, produbljuju se bore. Kosa se prorjeđuje i gubi sjaj, smanjuje se količina stidnih dlaka.

Promjena kože
Sa starenjem se rizik obolijevanja od kardiovaskularnih bolesti znatno povećava. Tako se npr. u žena u postmenopauzi rizik za koronarnu srčanu bolest povećava za 45 posto, a rizik za moždani udar za 20 posto.