Histeroskopija se prvi put spominje u Babilonu kao najstarija endoskopska metoda u ginekologiji.

Razvojem kliničke medicine dolazi i do usavršavanja histeroskopije te se od početka 19.og vijeka konstantno razvija i usavršava.

Danas je histeroskopija nezaobilazan korak u procesu liječenja neplodnosti te općenito u ginekologiji.

Histeroskopija je minimalno invanzivna operativna tehnika u kojoj se vrši ispitivanje unutrašnjosti maternice, dijagnosticiranje patoloških stanja i anomalija maternice te njihovo odstranjivanje.

Medicinski instrument koji se naziva histeroskop sadrži  na vrhu mini kameru , uvodi se u maternicu kroz vaginu i grlić maternice te  je snimanjem unutrašnjosti moguće uočiti dijagnozu poput: izraslina na maternici ( polipi, miomi), anomalije maternice ( septum-pregrada), zadebljanje maternice- endometrioza, asherman, preobilna krvarenja, stanja maternice nakon spontanih pobačaja i sl.

Imamo dvije vrste histeroskopije: Dijagnostička i operativa;

Dijagnostička kao što joj samo ime govori omogućava postavljanje dijagnoze za gore navedena stanja a operativna za njihovo odstranjivanje i liječenje.

Nakon indikacije za histeroskopiju, zahvat se obavlja u opštoj anesteziji te se nakon par sati pacijent u odličnom stanju otpušta kući.

Također je važno naglasiti da za histeroskopiju morate imati uredne briseve vagine i cerviksa.

Histeroskopija kao i svaki drugi operativni zahvat nosi određene rizike ali procentualno komplikacije su veoma rijetke, te je oporavak i povratak svakodnevnim aktivnostima veoma brz.